Hoe kan ik met mijn creditcard betalen?

Creditcards vergelijken

Betalen met een creditcard kan op verschillende manieren. Er is een verschil tussen gebruik op internet en in echte winkels. Contactloos betalen met een creditcard kan ook.

Creditcards bevatten een chip, net als je bankpas. Een handtekening zetten, zoals vroeger gebruikelijk was in bijvoorbeeld een hotel of restaurant, is nu overbodig.

Betalen in winkels en restaurants

In een winkel of horecaonderneming kun je contactloos betalen met de creditcard. Daarvoor houd je de kaart net als een bankpas dicht naast of boven de betaalautomaat. Voor bedragen tot 50 euro per keer is geen pincode nodig. Als je verschillende betalingen hebt gedaan die in totaal boven de 150 euro uitkomen, moet je wel je pincode invoeren.

Wil of moet je betalen met je pincode, dan steek je de creditcard op dezelfde manier in de betaalautomaat als een bankpasje. Daarna voer je de pincode in. Je creditcard heeft een eigen pincode. 

Net als bij een bankpas wordt de magneetstrip van een creditcard nauwelijks meer gebruikt. De chip is veel veiliger, hij kan niet worden gekopieerd.

Het bedrag dat je betaalt met je creditcard wordt pas aan het eind van de maand afgeschreven. Tegelijk met eventuele andere creditcardbetalingen.

Betalen in webshops

De chip en pincode heb je bij een aankoop op internet niet nodig. Wel het lange nummer dat op de kaart staat gedrukt. Dit nummer kan 13 tot 16 getallen bevatten.

Daarnaast moet je bij een bestelling op internet de vervaldatum van de creditcard invullen. Ook deze staat op de kaart gedrukt. Je ziet een maand en een jaar, bijvoorbeeld 12/23. Dit betekent dat de kaart geldig is tot december 2023.

Dan is er nog de validatiecode, ook wel CVV genoemd. Bij Visa en Mastercard bestaat deze code uit drie getallen. Deze staan vermeld op de achterkant van de kaart, naast je handtekening.

Ook hier wordt bij een online aankoop naar gevraagd.

In Nederlandse webshops kan het zijn dat je de app, scanner of cardreader van de bank moet gebruiken na het invullen van deze gegevens.

Extra veiligheid 

Internetbestellingen moeten extra worden beveiligd met een e-code of sms-code. Sinds 2021 is dit dit verplicht.

De algemene naam voor deze extra beveiliging is 3D Secure. Mastercard noemt het de Mastercard Securecode. Visa gebruikt de term Visa Secure.

Moet je een betaling goedkeuren op internet? Dan is het handig om de creditcard-app te gebruiken. Die genereert een unieke en eenmalige e-code. Hiermee kun je de betaling goedkeuren door je inlogcode in te voeren of je vinger op je telefoon te leggen. Biometrie heet dat.

Gebruik je de app niet? Dan kun je ook een wachtwoord maken door in te loggen op in Mijn ICS. Hiervoor krijg je een sms-code, dus je hebt wel een mobiele telefoon nodig.

Vermijd onbekende webshops

Helaas verschijnen er steeds meer nepshops. Betaal je online met een creditcard, beperk je dan zo veel mogelijk tot webshops die je goed kent.

Bekende webwinkels kunnen zich geen misbruik permitteren en gaan voorzichtig om met je gegevens. Betalen met een creditcard is hier veilig.

Pin liever geen contant geld

Tot slot is er nog een indirecte manier om met een creditcard te betalen. Contant geld opnemen bij een geldautomaat is mogelijk, precies op dezelfde manier als met een bankpas. Hier heb je de pincode weer bij nodig.

Dit is echter duur en niet aan te bevelen. Een geldopname met een creditcard kost doorgaans 4% of minimaal 4 à 5 euro.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, laatste update: 28 december 2020)


Lees ook:

In deze supermarkten kun je met een creditcard betalen

Mastercard stopt met handtekening op bonnetje

Waar is een creditcard handig voor?