Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Nederland te laat met verbod op creditcardtoeslag

(De inhoud van dit artikel is deels achterhaald, zie de updates onderaan)

Een winkelier mag geen extra kosten meer rekenen als je met een creditcard wilt betalen.

Dat verbod geldt sinds deze week in principe binnen de hele Europese Unie. Maar Nederland is te laat met het invoeren van deze maatregel, net als liefst 19 andere lidstaten. Zij krijgen allemaal een aanmaning van de EU op de deurmat.

Invoering verwacht in juni

Halverwege vorig jaar gaf de minister van Financiën al aan dat het Nederland niet zou lukken om de EU-richtlijn op tijd te vertalen in een nationale wet. Hij vroeg uitstel tot invoering in juni van dit jaar.

In sommige EU-landen, waaronder Frankrijk en Italië, is de maatregel echter al enkele jaren van kracht. Ook het Verenigd Koninkrijk nam deze maand keurig een vergelijkbare nieuwe wet aan, ongeacht de brexit.

Zowel voor betalingen met een creditcard als met een bankpas mag in deze landen nu geen toeslag meer worden aangerekend. Precies zoals de EU het graag ziet. Het gaat er Brussel om dat de consument vrij is in zijn keuze voor een betaalmiddel en dat hij na zijn aankoopbeslissing niet onverwacht met extra kosten wordt geconfronteerd.

Winkelier betaalt de kosten

Bedrijven zijn verplicht om zich aan het toeslagverbod te houden als het eenmaal in hun land is ingevoerd. Het gevolg kan zijn dat enkele winkels prijzen gaan verhogen, een algehele toeslag bedenken of wellicht de creditcard niet meer aanbieden als betaalmogelijkheid. 

De winkelier draait namelijk op voor de kosten die een bank of creditcardmaatschappij hem aanrekent bij elke transactie. Visa en Mastercard brengen winkeliers momenteel 2,25% over het betaalde bedrag in rekening. Voor kleinere ondernemers kan dat fors zijn. Het is veel meer dan wat een normale pintransactie hen kost.

Nu nog toeslag van maximaal 0,3% toegestaan

Zolang de nieuwe wet niet is ingevoerd in Nederland, mag een lokale winkelier nog maximaal 0,3% van de prijs van een product doorberekenen aan de klant die met een creditcard wil betalen.

Koop je een fiets van 200 euro, dan kan de fietshandelaar je dus nog 60 cent extra aanrekenen als je met een creditcard afrekent.

Daar heeft waarschijnlijk niemand grote moeite mee. Maar de Consumentenbond zegt dat sommige bedrijven doodleuk 10% extra aanslaan. Vooral online verkopers van vliegtickets zouden zich daar schuldig aan maken.

In meeste webshops geen probleem

De meeste winkels en webshops vragen echter nooit extra geld voor betalingen met een creditcard. Volgens recente tellingen doet maar een erg klein percentage van de ondernemers dat.

Het toeslagverbod in Nederland hoeft overigens niet op alle creditcards van toepassing te zijn. Mogelijk geldt er een uitzondering voor zakelijke creditcards of kaarten van bepaalde uitgevers.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 16 januari 2018)


Lees ook: Verbod op creditcardtoeslag niet vóór 2018


Update 19 februari 2019:

Met de definitieve invoering van de PSD2-richtlijn is de creditcardtoeslag sinds februari 2019 ook in Nederland verboden. Dit verbod geldt voor normale creditcards.

Een winkelier mag je geen 0,3% toeslag meer aanrekenen als je als consument met Visa of Mastercard wilt betalen.

Er kan alleen een uitzondering gelden als je een zakelijke creditcard gebruikt of een kaart van American Express of Diners Club. Deze kaarten vallen niet onder consumentenbetaalmiddelen, waar de nieuwe wet op van toepassing is.

De betreffende wettekst vind je hier.