Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Verbod op creditcardtoeslag niet vóór 2018

(Let op: dit is een ouder artikel. Het verbod op de creditcardtoeslag is in februari 2019 in Nederland ingevoerd.)

Er komt voorlopig nog geen verbod op de zogenaamde creditcardtoeslag. Nederlandse winkeliers mogen extra kosten rekenen wanneer je met een creditcard wilt betalen, tot maximaal 0,3%. Dat blijft nog even zo.

Onafhankelijk Tweede Kamerlid Roland van Vliet vindt het niet terecht dat je als consument moet bijbetalen naargelang je betaalmiddel. Hij diende gisteren een wetsvoorstel in voor een verbod op dergelijke toeslagen.

Maar Van Vliet kan niet rekenen op een Kamermeerderheid. Alleen D66 en de PVV steunen het plan.

Winkelier rekent kosten door aan consument

Met de toeslagen rekenen winkeliers de transactiekosten van banken en creditcardmaatschappijen door aan de consument. Binnen de EU mag zo'n opslag maximaal 0,2% zijn voor betalingen met pinpassen en 0,3% voor creditcards.

Het CDA vindt dat kleinere ondernemers zonder deze toeslag moeilijk kunnen concurreren met grote bedrijven. De transactiekosten die creditcarduitgevers in rekening brengen liggen meestal ver boven die 0,3%.

De PvdA verwacht dat een toeslagverbod zal leiden tot meer gebruik van de creditcard en daarmee, zo denkt de partij, tot hogere schulden bij de Nederlandse consument. De SP op haar beurt vreest dat pinpasbetalers opdraaien voor kosten van creditcards. De VVD tot slot vindt het huidige plafond van 0,3% een afdoende maatregel.

De Consumentenbond is echter groot voorstander van een verbod. De bond ergert zich eraan dat sommige verkopers tot wel 10% extra rekenen bij een creditcardbetaling. Dat dit ongestraft gebeurt is volgens D66 vooral nadelig voor de ondernemers die zich wel netjes aan het gestelde maximum houden. Reden waarom de partij het plan ook steunt.

Toeslag op creditcardbetalingen verdwijnt sowieso

Toch gaat de creditcardtoeslag waarschijnlijk helemaal verdwijnen. Vanaf 2018 zijn dergelijke opslagen verboden in de hele EU. Tot die tijd mogen lidstaten zelf bepalen of ondernemers een toeslag kunnen aanrekenen.

In de helft van de EU-landen geldt al zo'n verbod, bijvoorbeeld in Engeland, Frankrijk en Italië.

Het voorstel van Roland van Vliet om dit ook eerder in te voeren in Nederland is nog niet helemaal van tafel. Mogelijk past hij zijn voorstel aan en wordt het opnieuw besproken in de Tweede Kamer.

(door Ton Hermans, 29 april 2016, bron: FD


Update 18 januari 2018: Nederland te laat met verbod op creditcardtoeslag

Update 19 februari 2019: Een winkelier mag geen toeslag meer aanrekenen als je met een gewone creditcard van Visa of Mastercard betaalt.

Dit mag alleen nog als er een bedrijfscreditcard wordt gebruikt of een creditcard van American Express of Diners Club. Dit zijn namelijk geen consumentenkaarten, ze vallen buiten de nieuwe regeling.