Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Wat is de beste creditcard voor op vakantie?

Een creditcard is onmisbaar als je op vakantie gaat in het buitenland. Je hebt altijd de juiste munt op zak en je regelt er makkelijk een hotelkamer of huurauto mee. Maar als je nog geen creditcard bezit, welke moet je dan kiezen?

Creditcardvergelijking bekeek 23 Nederlandse creditcards en kende punten toe voor alle kaarteigenschappen die belangrijk zijn op vakantie.

Dat zijn het bereik van het betaalnetwerk van de creditcard, de bestedingsruimte, de kosten van contant geld pinnen, de service in het buitenland en eventuele aan de kaart gekoppelde reisverzekeringen.

Het belangrijkst zijn wellicht de extra kosten voor afrekenen in een vreemde munt, de zogenaamde wisselkoersopslag. Deze varieert per creditcard en ligt meestal tussen 1,5 en 2,5%. Koop je iets ter waarde van 100 euro in een niet-euroland, dan wordt er uiteindelijk 102,50 euro afgeschreven, mocht je de creditcard met de hoogste opslag hebben.

Maar we keken natuurlijk ook naar de prijs van de creditcard zelf, inclusief aanbiedingen voor deze zomer (2019). We gaven tot slot extra punten als je de kaart makkelijk bij je bestaande bankrekening kunt gebruiken.

De best scorende creditcards

Elke creditcard kan in onze test in totaal 40 punten scoren - op elk onderdeel maximaal 5 punten. De volgende kaarten behalen de meeste punten en lijken ons daarom de beste keus voor wie een creditcard zoekt speciaal voor op vakantie.

Mastercard Gold (32 punten)
Prijs: eerste jaar €20, daarna €32,50 p.j.
Limiet: €5.000 p.m.
Koersopslag: 1,5%

De Mastercard Gold heeft de typische voordelen van een goldcard, waaronder een hoge bestedingslimiet van €5.000 per maand en een relatief lage koersopslag voor vreemde munten. Gezien de prijs betaal je weinig extra voor de luxe van een goldcard.

Met deze creditcard ben je ook verzekerd voor reisongevallen, als je de reis met de kaart hebt betaald. Met de aankoopverzekering zijn je souvenirs ook nog eens een jaar lang beschermd tegen verlies en beschadiging.

De algehele hulp van uitgever ICS is prima. Je koppelt deze creditcard ook probleemloos aan je huidige bankrekening.

Visa World Card Gold (31 punten)
Prijs: eerste jaar €36,50, daarna €55 p.j., welkomsttegoed op de kaart €25
Limiet: €5.000 p.m.
Koersopslag: 1,5%

Deze creditcard heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als de Mastercard Gold. Maar hij is per saldo iets duurder, ondanks het welkomstcadeautje. Het belangrijkste verschil is dat je met Visa misschien nóg meer betaalzekerheid hebt. Met deze creditcard kun je overal terecht en je hebt meteen een uitgebreide reisverzekering.

ANWB Visa Gold Card (31 punten)
Prijs: eerste jaar gratis, daarna €38,50 p.j., + ANWB-lidmaatschap €15 p.j.
Limiet: €5.000 p.m.
Koersopslag: 1,5%

Voordelige goldcard, maar alleen verkrijgbaar voor leden van de ANWB. Een lidmaatschap kun je echter tegelijk met de creditcard aanvragen. In de puntenscore hebben we eerlijkheidshalve wel de abonnementskosten meegeteld.

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht is dit een creditcard zónder reisverzekering. Wel is je eigen risico gedekt wanneer je er een auto mee huurt. Ook kun je tot €2.000 contant noodgeld krijgen van de ANWB als je portemonnee wordt gestolen en je pasjes dus weg zijn. Dat is een speciale regeling die bij deze creditcard hoort.

Sinds kort is er ook de iets goedkopere ANWB Visa Silver Card (30 punten). Deze nieuwe creditcard heeft een limiet van €3.500 en ook weer de eigenrisicodekking voor een huurauto, maar helaas een hogere koersopslag (2%). Je vraagt telefonisch tot 1.000 euro noodgeld op, mocht je je beurs kwijtraken. Prijs: eerste jaar gratis, daarna €26,50 per jaar. 

Een voordeel van een ANWB-creditcard is dat je goede service mag verwachten als je hulp nodig hebt in het buitenland.

Visa World Card (29 punten)
Prijs: eerste jaar €0, daarna €36,50 p.j., welkomsttegoed €25
Limiet: €2.500 p.m.
Koersopslag: 2,0%

Dit is de meest voorkomende creditcard, dus de kans dat je ermee uit de voeten kunt is groot. Een belangrijk voordeel is ook de prijs. Het welkomstcadeautje meegerekend kost deze creditcard je in de eerste twee jaar gemiddeld slechts €5,75 per jaar.

Heb je maar tijdelijk een creditcard nodig, bijvoorbeeld voor één vakantie, dan is dit wellicht de beste oplossing. Je bent op reis ook verzekerd voor ongevallen.

Mastercard Classic (29 punten)
Prijs: eerste jaar €0, daarna €20 p.j.
Limiet: €2.500 p.m.
Koersopslag: 2,0%

Kies de Mastercard Classic als je de creditcard niet vaak nodig denkt te hebben en alleen als zekerheidje meeneemt. Hij is namelijk uiterst betaalbaar en heeft ook nog eens een prima limiet van €2.500. De Mastercard Classic koppel je aan elke bankrekening en komt ongetwijfeld ook na je vakantie nog van pas.

Beste creditcards van de banken

Hierboven zie je geen creditcards van de grote banken. Dat komt doordat je deze creditcards alleen kunt gebruiken als je een betaalrekening hebt bij de betreffende bank. Ze zijn dus niet voor iedereen relevant, zoals bovenstaande kaarten.

Overweeg je toch om de standaard creditcard van je bank te kiezen, dan ben je het best af bij SNS (28 punten). De SNS Creditcard heeft als voordeel dat hij geen koersopslag kent, je betaalt in plaats daarvan telkens een vast bedrag van 15 cent.

Hij biedt ook een ruime limiet van €5.000 én een reisverzekering. Cash pinnen is echter extra duur met deze creditcard. Deze creditcard kost een SNS-klant elk jaar €15,75.

Nog beter scoort de ASN Creditcard (29 punten). Maar deze kaart is ook te gebruiken als je bij een andere bank zit, dat hoeft niet ASN te zijn.

Hoe zit het met American Express?

De diverse kaarten van American Express haalden iets minder punten dan bovengenoemde creditcards. Dat komt doordat ze vaak duurder zijn in aanschaf en van alle creditcards de hoogste wisselkoersopslag hebben (2,50%). Ook accepteert lang niet elke winkelier American Express.

De kaarten zijn wel interessant voor wie heel veel reist, het hele jaar door, en voor wie prijsstelt op luxe en veel extra's. Ook word je met American Express niet gehinderd door een vaste limiet. Deze beweegt mee met je uitgavenpatroon.

Wil je een American Express-card uitproberen, bijvoorbeeld vanwege de verregaande service van het merk, kies dan de Flying Blue Silver Card. Deze kost je jaarlijks €75, maar is het eerste jaar gratis. Je spaart ook vliegpunten met elke uitgave.

Creditcard op tijd aanvragen

Vraag een nieuwe creditcard op tijd aan, ruim vóór je vertrek. De creditcardmaatschappij moet jouw aanvraag beoordelen en het pasje laten maken en opsturen. Dit alles neemt zeker 10 werkdagen in beslag, in de vakantieperiode misschien meer. Vraag dus minstens drie weken voor je vertrek je creditcard aan.

Meteen weer opzeggen, kan dat?

Wil je de creditcard echt alleen voor je vakantie gebruiken en daarna niet meer, dan kun je hem eventueel meteen weer annuleren. Hier zitten doorgaans geen boetes aan vast. Wel moet je een ontvangen welkomstcadeau terugbetalen als je binnen één jaar opzegt.

Over de test

Voor deze test hebben we alleen reguliere, voor iedereen verkrijgbare creditcards vergeleken. Dus geen zakelijke creditcards, prepaids of speciale kaarten voor studenten. In de prijsvergelijking zijn aanbiedingen meegeteld die gelden voor nieuwe aanvragen in juni 2019. Bekijk de volledige uitslag.


(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 12 juni 2019)


Lees ook: Wat houdt de reisverzekering van je creditcard precies in?