Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Welke creditcard meenemen op vakantie?

(Let op: dit is een verouderd artikel, genoemde cijfers kloppen niet meer.)

Lees hier een recent artikel: Wat is de beste creditcard voor op vakantie?


Wat is een goede creditcard om mee te nemen op vakantie? En waar moet je op letten als je een creditcard op vakantie wilt gebruiken?

Visa versus Mastercard

In de praktijk is er weinig tot geen verschil in acceptatie tussen de creditcardnetwerken Visa en Mastercard. Met American Express kun je ook heel vaak betalen in het buitenland, maar lang niet zo vaak als met een Visa of Mastercard. Veel American Express-gebruikers hebben vaak ook nog een andere creditcard op zak.

Een voordeel van American Express is dat de creditcard niet een afgesproken limiet heeft. Bij Visa of Mastercard geldt vaak een limiet van 2.500 euro, wat dan geldt voor een maand. Een mogelijkheid is om geld te storten op de creditcard, zodat een extra bestedingsruimte kan worden gecreëerd.

Wisselkosten

Een ander belangrijk punt om op te letten zijn de kosten van het betalen in andere valuta. Creditcardmaatschappijen zijn moderne geldwisselkantoren, en rekenen gemiddeld zo’n 2% kosten bij betalingen in vreemde valuta. Een positieve uitzondering hierop is de Visa Gold van International Card Services, die slechts 1,25% rekent (tegenwoordig 1,5%).

Bij gebruik van een gewone Nederlandse bankpas zijn de kosten vrijwel altijd 1% of minder. In landen als Turkije waar je ook in euro’s kan betalen, gelden vaak vergelijkbare kosten als de omruilkosten voor de plaatselijke munteenheid.

Is mijn reis verzekerd met de creditcard?

Met een creditcard gelden zeker aanvullende garanties bij het boeken van een reis of tijdens je vakantie. Toch kan dit niet als volwaardig alternatief worden gezien ten opzichte van een reisverzekering. Enkele creditcards bieden wel expliciet een volledige reisverzekering, zoals de American Express Flying Blue Gold Card. Navraag bij American Express geeft aan dat de verzekering los 200 euro per jaar kost en er slechts 100 euro voor gerekend wordt door American Express.

Vergeet de pincode niet

In steeds meer landen is het gebruik van de pincode verplicht. Moderne creditcardlezers vereisen creditcards met chip en het intoetsen van de pincode. Een nieuwe pincode aanvragen is trouwens altijd mogelijk. Neem hiervoor contact op met je creditcarduitgever. In de meeste gevallen is dat gratis.

zie: creditcard aanvragen