Creditcards vergelijken

Een creditcardtoeslag, mag dat nog?

Een winkel of webshop mag jou niet meer laten bijbetalen als je met een creditcard wilt afrekenen. Sinds februari 2019 is dat ook definitief verboden in Nederland.

De zogenaamde creditcardtoeslag is eigenlijk al een tijdje taboe binnen Europa. Maar Nederland was te laat met invoeren van deze Europese richtlijn. De EU wil niet dat je als consument wordt belemmerd in de keuze van je betaalmiddel.

Toeslag was al teruggebracht naar maximaal 0,3%

Vóór half februari van dit jaar mochten Nederlandse winkeliers nog tijdelijk een toeslag van maximaal 0,3% van het aankoopbedrag aanrekenen. Kocht je een gamecomputer van 300 euro, dan mocht de elektronicawinkel jou 90 cent extra vragen als je met een creditcard zou willen betalen.

Sinds de invoering van de openbankingwet PSD2 mag dat niet meer.

Althans, niet als je met een normale creditcard van Visa of Mastercard wilt betalen. De toeslag is nog wel toegestaan voor creditcards die officieel niet als consumentenbetaalmiddel geregistreerd staan.

Dat zijn bijvoorbeeld zakelijke creditcards, zoals de Visa World Card Business, Mastercard Business, ING Business Card en ASN Creditcard Zakelijk. Maar ook alle creditcards van American Express en het merk Diners Club. Dat zijn lang niet altijd businesscreditcards, maar ze worden toch zo aangemerkt.

Ook is de toeslag nog toegestaan voor creditcards van buiten de EU. Bijvoorbeeld de Visacard van een Japanse toerist. (*)

Koppige winkelier?

Kom je toch nog een bedrijf tegen dat jou een toeslag wil laten betalen voor gebruik van een normale particuliere creditcard, wijs deze organisatie er dan op dat dit wettelijk niet meer is toegestaan. Je kunt verwijzen naar de wet PSD2, waarin dit verbod is opgenomen.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 16 april 2019)


* Update 30 april 2019:

De regel geldt ook niet voor creditcards die buiten de EU worden uitgegeven. Visa en Mastercard laten de speciale tarieven die ze hiervoor aanrekenen aan Europese winkeliers echter met 40% zakken. De Europese Commissie is hiermee akkoord gegaan.