Creditcards vergelijken

Europese megaboete voor Mastercard

De Europese Commissie legt een boete van liefst 570,5 miljoen euro op aan Mastercard. Dat melden diverse media vandaag, waaronder het FD.

Het Amerikaanse creditcardbedrijf heeft Europeanen benadeeld door in elke EU-lidstaat andere bankkosten te rekenen aan winkeliers en te belemmeren dat zij over de grens een gunstigere deal konden sluiten.

Mastercard heeft zo de Europese vrije markt eigenhandig opgesplitst en de kosten voor kaartbetalingen kunstmatig verhoogd, zegt eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager.

Winkelier draagt percentage af aan Mastercard

Wanneer een consument in een winkel of restaurant afrekent met een Mastercard-creditcard, moet de uitbater via zijn bank een percentage van het bedrag afstaan aan Mastercard.

Dat percentage kon per lidstaat flink verschillen, en zelfs per creditcard. Voor creditcards van toeristen van buiten de EU rekende Mastercard een nog hoger tarief dan voor Europese kaarten.

Mastercard heeft jarenlang verhinderd dat ondernemers probeerden te profiteren van lagere kosten in andere lidstaten. Ze mochten bijvoorbeeld geen bank in het buitenland kiezen. 

Winkelier rekent kosten door aan consument

Winkeliers rekenden deze kunstmatig hoge kosten uiteindelijk door aan hun klanten, waardoor ook consumenten zijn benadeeld. Sinds vorig jaar mag dit doorberekenen overigens niet meer. Een winkelier mag geen toeslag vragen als je wilt betalen met een creditcard, ook niet op internet.

Voor het percentage dat creditcardmaatschappijen vragen, geldt sinds 2015 een plafond.

Zaak lijkt afgehandeld, maar is dat niet

De boete had nog hoger kunnen uitvallen. Maar Mastercard heeft braaf meegewerkt aan het onderzoek, waardoor het 10% korting heeft gekregen van de Europese Commissie. Sinds 2015 heeft het zich ook weer keurig aan de regels gehouden. Het ziet de zaak dan ook als afgehandeld, met de boete is rekening gehouden.

De affaire kan voor Mastercard echter toch nog een staartje krijgen als benadeelden naar de rechter stappen. Dat kan in elke lidstaat gebeuren.


(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 22 januari 2019)