Creditcards vergelijken

Prepaid creditcards vaak duur in gebruik

(Let op: sommige prepaidcards en creditcards die in dit artikel worden genoemd zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.)

Prepaid betaalkaarten bieden uitkomst als je geen echte creditcard kunt krijgen. Ze lijken ook goedkoop. Maar helaas brengen ze vaak verborgen gebruikskosten met zich mee die een gewone creditcard niet heeft.

Bij sommige kaarten kan de teller zelfs flink oplopen. In een simpel praktijkvoorbeeld laten we zien welke kosten zich kunnen voordoen als je zo’n prepaid creditcard 3 jaar lang in je bezit hebt.

Rondreis door Europa

Stel je hebt een prepaidcard nodig voor een reis. Je trekt in juni samen met een vriend een maand door Midden-Europa en wilt de kaart gebruiken als betaalmiddel en voor noodgevallen. Je vriend heeft een auto, die hoef je niet te huren.

Je bestelt de kaart in mei via creditcardvergelijking.nl. Vlak voor je vertrek stort je er het vakantiebudget van 1.500 euro op.

Bij terugkomst is het kaarttegoed bijna helemaal uitgegeven, op 25 euro na. Je ziet dat je precies 600 euro hebt besteed in Zwitserse franken, de rest in gewone euro's. Omdat je de kaart niet meteen weer nodig hebt, leg je hem in een la.

Shoppen op internet

Daar blijft de kaart liggen tot de feestmaand, wanneer je er online kerstinkopen mee doet. Je waardeert de kaart op met 300 euro, maar spendeert slechts 175 euro.

In de maand mei in het volgende jaar koop je een paar sandalen voor 25 euro, in november een mooie koekenpan voor hetzelfde bedrag. Dat blijkt je laatste uitgave te zijn, want diezelfde maand krijg je een echte creditcard, die je meeneemt op vakantie naar Portugal. De prepaidkaart blijft thuis en verdwijnt opnieuw in de la. Er staat nog 100 euro op.

Je wilt de kaart weer opzeggen

Anderhalf jaar later kom je erachter dat je de prepaidcard helemaal niet meer hebt gebruikt. Je besluit hem op te zeggen. De uitgever annuleert de kaart en stort het restsaldo terug.

Welke gebruikskosten zijn er?

Wat heeft deze prepaid creditcard je nu gekost buiten je uitgaven? Samengevat heb je hem als volgt gebruikt:

Aangeschaft en geactiveerd - Je betaalt startkosten of een jaarbijdrage, mogelijk allebei.
Storting gedaan van 1.500 euro - Er worden opwaardeerkosten afgeschreven. Dit kan een percentage zijn of een vast bedrag.
Betaald in het buitenland - Transacties in euro's zijn kosteloos, maar bij vreemde valuta wordt een opslag aangerekend.
Opgewaardeerd met 300 euro - Je betaalt weer oplaadkosten.
1,5 jaar lang niet gebruikt - De uitgever kan inactiviteitskosten afschrijven.
De kaart opgezegd na precies 36 maanden - De uitgever brengt terugboekkosten in mindering op het restsaldo, mogelijk ook annuleringskosten.

Er bestaan nog meer gebruikstarieven (zie 1), maar deze zijn hier niet van toepassing.

De kosten van de bekendste prepaid creditcards

Hieronder zie je wat de totale bezit- en gebruikskosten zijn van de belangrijkste Nederlandse prepaidcards in dit voorbeeld. (2)

Opvallend is het enorme verschil in kosten. De minst voordelige kaart (onderaan) is bijna drie keer zo duur als de goedkoopste.

We moeten hier wel bij opmerken dat in een ander gebruiksvoorbeeld een heel ander rijtje kan ontstaan.

De DB Card rekent al een boete na drie maanden inactiviteit en pakt mede daarom als duurste uit. De Prepaid Mastercard Classic en Prepaid Visa World Card kennen geen boetes en scoren het gunstigst. De DB Card is overigens niet meer verkrijgbaar, maar voor huidige bezitters is hij nog wel geldig.

Echte creditcards beduidend goedkoper

Tot slot kijken we naar de echte creditcards. Wat hadden de populairste Nederlandse kaarten je gekost in dit verhaal?

Een gewone creditcard kan dus veel goedkoper zijn. Dat komt doordat je geen geld kwijt bent aan opwaarderen en ook geen straf krijgt voor niet gebruiken. Daarnaast zijn enkele kaarten het eerste jaar gratis, en soms krijg je een welkomsttegoed. Deze voordeeltjes zijn meegerekend.

Creditcards kunnen wel duurder uitpakken als je voor een Gold-exemplaar kiest of de uitgaven gespreid wilt terugbetalen. Maar dat kan niet met elke creditcard en het is een optie, het hoeft niet.

Normaal betaal je voor een creditcard alleen een jaarlijkse bijdrage. En géén rente zolang je elke maand de rekening voldoet. Gebruikskosten heb je met een gewone creditcard eigenlijk alleen wanneer je contant geld opneemt of in een vreemde munt moet betalen.

Kies dan ook alleen voor een prepaidcard als je niet in aanmerking komt voor een echte creditcard. Heb je zo'n prepaidkaart maar tijdelijk nodig? Kies dan een exemplaar zonder inactiviteitskosten. 

(door Ton Hermans, 18 april 2017 - bijgewerkt juni 2020)
 

(1) Sommige kaartaanbieders rekenen ook een tarief voor bijvoorbeeld contant opwaarderen, saldo checken via sms, hulp van de klantenservice, vervangen van een kaart en voor verlengen na de vervaldatum.

(2) Voor dit overzicht hebben we alleen in Nederland verkrijgbare prepaid creditcards onderzocht. Bij de kostenberekening is telkens de goedkoopste oplaadmethode gekozen.

Update juni 2020:

DB Card, Mywirecard Mastercard en Money2go Mastercard zijn niet meer verkrijgbaar. Alle prepaidcards die worden uitgegeven door ICS (Prepaid Visa World Card, Prepaid Mastercard Classic, ANWB Prepaid Card) zijn tijdelijk niet verkrijgbaar.