Creditcards vergelijken

Rechter: Schuld prepaid creditcard hoef je niet te betalen

Als je rood komt te staan op een prepaid creditcard, mag de kaartaanbieder het schuldbedrag niet incasseren. Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank.

Rood staan kan namelijk niet met een prepaidcard, dat is inherent aan het product. Gebeurt het toch, dan is dat voor rekening van de kaartuitgever, als hij de consument vooraf onvoldoende waarschuwt dat dit wél mogelijk is.

Je stort eigen geld

Met een prepaid creditcard kun je geen geld lenen of laten voorschieten zoals met een echte creditcard. Je stort er zelf geld op, meestal gewoon vanaf je bankrekening. Het woord prepaid is wat dat betreft al duidelijk genoeg.

Je kunt dus ook niet meer uitgeven dan wat er op de kaart is gezet.

Toch werd een Nederlandse prepaidcardbezitter geconfronteerd met een negatief saldo. Hij is klant van DB Cardservices. Dat is een Britse kaartuitgever die ook een vestiging heeft gehad in Nederland, maar sinds enkele jaren geen nieuwe kaarten meer verstrekt aan particulieren in ons land. Er zijn echter nog veel prepaid DB Cards in omloop.

De genoemde klant van DB Cardservices gaf meer geld uit met de kaart dan hij had opgeladen. Toen de uitgever het kredietbedrag opeiste, weigerde de klant te betalen. Dat leidde tot een rechtszaak.

Financiële consument wordt beschermd

De rechter heeft de consument nu in het gelijk gesteld. Volgens hem heeft DB Cardservices bij het sluiten van de overeenkomst met de klant niet genoeg gewezen op de risico's van de kaart en mag het schuldbedrag niet geïncasseerd worden.

In de kleine lettertjes staat wel dat je moet terugbetalen als je te veel uitgeeft met de kaart. Maar de rechter vindt dat onvoldoende.

Als de uitgever adverteert met 'prepaid creditcard', zoals DB Cardservices heeft gedaan, gaat de consument er terecht van uit dat hij geen geld leent. Anders had hij het product waarschijnlijk ook niet genomen.

De rechter noemt de handelswijze van DB Cardservices "misleidend" en "oneerlijk".

Om welk bedrag het gaat, is in de rechtszaak buiten beschouwing gelaten. Ook doet het er niet toe of de consument als dan niet bewust te veel heeft gespendeerd.

Hoe kan zo'n schuld ontstaan?

Een prepaid creditcard is dus feitelijk geen creditard, maar wordt wel zo genoemd omdat hij werkt als een creditcard. Je kunt in de winkel of op internet betalen met Visa of Mastercard, naargelang het logo op je kaart.

Een negatief saldo op een prepaidcard kan in de praktijk eigenlijk alleen ontstaan als de uitgever kosten in rekening brengt voor het opzeggen of niet gebruiken van de kaart, de zogenaamde inactiviteitskosten. Het kan gaan om enkele euro's per maand als je de kaart na verloop van tijd niet meer gebruikt. Bijvoorbeeld na drie maanden.

De kaartaanbieder schrijft dit automatisch af. Staat er niet genoeg saldo meer op, dan kom je dus in de min.

De inactiviteitskosten zijn een belangrijke inkomstenbron voor kaartaanbieders, aangezien zij geen leenrente in rekening kunnen brengen.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 20 augustus 2019)

Bekijk ons overzicht van prepaid creditcards die je online kunt aanvragen


Lees ook het artikel: Prepaid creditcards vaak duur in gebruik.