Creditcards vergelijken

Vijf goede redenen om creditcards te vergelijken

Ton Hermans

08/08/2019

Heb je een creditcard nodig, kies dan niet automatisch de kaart die de bank jou voorschotelt. Ook voor creditcards loont goed vergelijken.

Hier zijn vijf argumenten om eens rond te kijken op een website als creditcardvergelijking.nl, waarop je reviews vindt van alle populaire kaarten in Nederland.

1. De standaard creditcard van je bank is zelden de beste creditcard.

Een nadeel van de creditcard van je bank is dat je hem nooit aan een betaalrekening van een andere bank kunt koppelen, als je dat zou willen. Zo'n kaart heeft ook meestal geen extra's, zoals spaarmogelijkheden, geschenken en verzekeringen.

Ook ben je niet vrij in je keuze voor Visa, Mastercard of American Express. De kaart van de bank is meestal een Mastercard.

2. Prijzen van creditcards lopen sterk uiteen.

Voor elke creditcard moet je jaarlijks een soort abonnementsprijs betalen – gratis creditcards bestaan niet in Nederland.

Deze zogenaamde jaarbijdrage verschilt enorm per kaart. Voor de creditcard van de ANWB bijvoorbeeld betaal je jaarlijks 16 euro, voor de Platinum Card van American Express liefst 700 euro.

Heel dure creditcards bieden veel privileges die je een heerlijk gevoel zullen geven. Maar het lukt je ook prima om een degelijke basic creditcard te vinden voor twee of drie tientjes per jaar.

3. Creditcards hebben cadeautjes voor nieuwe eigenaren.

Er zijn altijd creditcards met een welkomstaanbieding. Dit kan een leuk cadeau zijn, een korting op de prijs, een aantal spaarpunten of een bestedingstegoed.

Deze aanbiedingen zijn vaak interessant en kunnen de kosten flink drukken. De Visa World Card bijvoorbeeld is meestal gratis in het eerste jaar. Ontvang je ook nog eens een tegoed op de kaart, dan heb je deze creditcard de eerste twee jaar al bijna voor niks.

Het staat je vrij om de creditcard na een jaar weer op te zeggen, met behoud van geschenk of korting. Je hoeft dan geen boete te betalen.

4. Met sommige creditcards ben je verzekerd.

Vaak gaat het om aankoopverzekeringen. Hiermee zijn veel (maar zeker niet alle) spullen die je met de creditcard koopt een poosje verzekerd tegen verlies of beschadiging, van drie maanden tot een heel jaar.

Met andere kaarten ben je weer verzekerd voor ongevallen of ongemakken op vakantie. Mits je de reis of het verblijf met de creditcard hebt betaald.

Veelal gaat het om een vergoeding van onverwachte kosten door vertragingen van je vlucht of bagage. Maar er zijn ook creditcards met een uitgebreide doorlopende reisverzekering of rechtsbijstand.

Bedenk of je dit soort verzekeringen nuttig vindt. Heb je ze niet nodig, kies dan een goedkopere creditcard zonder poespas, zoals de Mastercard Classic. Wil je meer weten over de verzekeringen van creditcards, lees dan dit artikel.

5. Kosten voor betalen in het buitenland kunnen flink verschillen.

Een belangrijke reden voor aanschaf van een creditcard is dat je hem nodig hebt in het buitenland.

Ga je buiten de eurozone, dan betaal je in een andere munt, bijvoorbeeld dollars, ponden of lira's. Voor het omrekenen belast de bank of creditcard je met de zogenoemde wisselkoersopslag.

Deze opslag is een vast percentage, maar kan per creditcard variëren van 1,5% tot 2,5%. Op een vakantie van drie weken of een wereldreis, waarbij je veelvuldig gebruik zult maken van je creditcard, maakt deze opslag een wezenlijk verschil.

Goldcards hebben meestal de laagste opslag, maar zijn in jaarbijdrage weer wat duurder. Een goldcard heb je al voor ongeveer vier (ANWB) of vijf tientjes per jaar (World Card). Bij de reviews op Creditcardvergelijking staat altijd de koersopslag vermeld.

Nog enkele aandachtspunten

Bedenk verder of je gaat kiezen voor Visa, Mastercard of American Express en welke limiet je nodig hebt.

Tussen Visa en Mastercard is weinig verschil. Beide zijn prima, maar met Visa liggen je betaalkansen misschien nog iets hoger.

Met American Express kun je beslist niet overal terecht. Bijvoorbeeld niet in kleinere winkels en webshops. Maar ongetwijfeld wel in hotels en luchthavens. American Express heeft andere voordelen, zoals uitgebreide spaarprogramma's, geen vooraf vastgestelde limiet en wereldwijde hulp.

Ben je geen big spender, dan heeft een creditcard met een bestedingsruimte van 5.000 euro per maand misschien niet heel veel zin. Zo'n kaart is uiteraard ook weer duurder.

De limiet kun je tegenwoordig zelf aanpassen, maar daar verander je de kosten niet mee. Ga je de creditcard maar heel weinig gebruiken, kies dan een goedkope kaart met een lagere limiet van 1.250 of 1.500 euro.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 8 augustus 2019)