Creditcards vergelijken

Visa: 'Contant geld wordt snel overbodig'

Afrekenen met contant geld zal binnen Europa snel in populariteit afnemen, zo voorspelt Visa Europe in een nieuw rapport.

Mobiel betalen met de smartphone is binnen 12 maanden al mainstream en maakt cash over 5 jaar overbodig. Dat concludeert Jeremy Nicholds, directeur mobiel bij Visa Europe, uit een eigen onderzoek onder Europese consumenten.

Dagelijkse gewoonte

Eén op de vijf Europeanen verwacht in 2020 dagelijks betalingen met de telefoon te verrichten. Op dit moment doet 10 procent van de Europese burgers dat al. Iets meer dan de helft van de bevolking denkt over 5 jaar minstens 1 keer per week met de smartphone te betalen.

Dit zijn veelbelovende cijfers voor de betaalprovider, maar Nicholds is nog optimistischer. "Wij denken dat het werkelijke groeitempo veel hoger zal liggen", zegt hij.

"Het is niet de vraag of consumenten deze wijze van betalen zullen omarmen, maar wanneer. Zodra mensen het gemak hiervan ontdekken en zien dat anderen het toepassen, schiet het gebruik omhoog."

Vooral contactloos betalen met een telefoon met NFC-chip groeit rap. In 12 maanden is deze betaalwijze in Europa verdubbeld en zijn de uitgaven verdrievoudigd. 

Nederland betaalt nog contant

Het onderzoek van Visa Europe werd afgelopen maand verricht onder ruim 12.000 consumenten in 6 Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, maar geen Nederland.

In ons land is er volgens ING in de eerste 4 maanden van dit jaar al meer contactloos betaald dan in heel 2014.

De meeste betalingen in winkels en horeca vinden overigens nog met gewoon contant geld plaats, zo zegt de Nederlandsche Bank. De Nederlander heeft een voorkeur voor de pinpas, maar is nog erg gewend aan cash.

Intussen opperen diverse economen al om contant geld maar helemaal af te schaffen. Onder hen Willem Buiter, hoofdeconoom van Citibank.

Investering van 200 miljoen

Visa Europe is de grootste betaalprovider binnen Europa, met op piekmomenten 1.600 transacties per seconde.

Het bedrijf steekt momenteel 200 miljoen euro in de technologie voor mobiel betalen, met name in de beveiliging ervan.


(door Ton Hermans, vrijdag 5 juni 2015)