Creditcards vergelijken

Waar worden prepaid creditcards voor gebruikt?

In Nederland kun je heel gemakkelijk aan een prepaid creditcard komen. Waar worden deze prepaidkaarten voor aangeschaft en gebruikt?

Prepaid creditcards worden in ons land aangevraagd voor talloze, totaal uiteenlopende bestedingsdoelen. Feitelijk zijn het geen creditcards, want je stort er je eigen geld op en leent dus niets. Maar daarna kun je er wel als creditcard mee betalen.

Redenen voor aanschaf

Volgens het Brits onderzoeksbureau Verdict lopen de argumenten om zo'n kaart aan te schaffen sterk uiteen.

Normale uitgaven worden het meest genoemd als reden voor bezit (7%), gevolgd door aankopen in het buitenland (6,3%). Een kleine 5% van de bezitters heeft de kaart specifiek voor webshops. Voor evenveel anderen doet hij dienst als betaalmiddel in noodgevallen.

Opvallend is dat een zeker aantal eigenaren er zijn salaris of uitkering op wil ontvangen, ook weer bijna 5%. Dit is opmerkelijk omdat de meeste kaartuitgevers kosten in rekening brengen voor storten, de zogenaamde opwaardeer- of oplaadkosten.

Verder worden nog schenkingen en zakelijk gebruik genoemd als aanschafreden. Sommige eigenaren krijgen de kaart dan ook van de werkgever. Ruim de helft van de bezitters (57%) heeft echter nog een ander, niet toegelicht argument om een prepaid creditcard te nemen.

Wat wordt ermee betaald?

Prepaidkaarten worden dus aangevraagd voor van alles en nog wat. Maar waar worden ze uiteindelijk voor gebruikt?

De meeste betalingen zijn voor kleding, erotiek en elektronica. Samen nemen deze drie groepen evenredig een derde van alle transacties voor hun rekening. Er wordt ook regelmatig gespendeerd aan kansspelen (9,8%).

Het meeste geld gaat echter naar eten en drinken, liefst 30% van de totale uitgaven. Ook veel euro's worden besteed aan gezond- en schoonheidsproducten (9%) en kleding (8%). Hoeveel we precies uitgeven met prepaidkaarten is niet bekend.

Hoe kom je aan een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard kun je in Nederland makkelijk krijgen. Omdat je er eerst zelf geld op moet storten, stellen uitgevers geen inkomenseisen. Dat betekent dat vrijwel iedereen zo'n kaart kan bemachtigen.

Een op de vijf bezitters koopt hem in een winkel of postkantoor, en ook een vijfde bestelt de kaart via een website, zoals creditcardvergelijking.nl. Een op de tien krijgt de kaart cadeau. Een derde van de eigenaren weet niet hoe hij in het bezit is gekomen.

In al deze cijfers heeft de onderzoeker ook niet-herlaadbare geschenkkaarten meegeteld. Zij vormen ruim een kwart van het totale aantal prepaid betaalkaarten in Nederland. De populairste wél oplaadbare kaarten vind je in dit overzicht op creditcardvergelijking.nl.

Lees daar ook de nadelen van prepaidcards. Zo hebben ze vaak hoge gebruikskosten en kun je er niet mee terecht bij veel hotels en autoverhuurbedrijven. Creditcardvergelijking raadt aan om altijd eerst een gewone creditcard te proberen. Die pakt vaak goedkoper uit, zolang je er niet gespreid mee gaat betalen.

Als je een prepaid creditcard online aanvraagt, heb je hem meestal binnen 6 à 12 werkdagen in huis.

(door Ton Hermans, 30 november 2016; bron: Verdict Financial's Prepaid Card Customer Analytics, maart 2016)

Lees verder: Prepaid creditcards vaak duur in gebruik