Hoe veilig is een creditcard?

Creditcards vergelijken

Creditcards worden steeds veiliger als betaalmiddel. Tegenwoordig zijn ze even veilig als een gewone bankpas. Verlies kun je wel beter meteen melden.

Raak je de creditcard kwijt, dan zou de vinder misbruik kunnen maken van de kaart. Bij de meeste creditcards is het eigen risico dat je moet betalen bij eventuele fraude echter vrij laag of zelfs nihil.

Als je het kaartverlies meteen meldt bij je creditcardaanbieder en er is geen sprake van grove nalatigheid van jouw kant, dan ben je niet aansprakelijk voor de fraude.

Elke aanbieder is overal ter wereld 24 uur per dag bereikbaar voor zo'n melding. Hij blokkeert de creditcard onmiddellijk.

Is er daarvoor al misbruik gemaakt, dan wordt deze schade door de meeste kaartuitgevers ook vergoed.

Creditcard veiliger door de pincode

Creditcards zijn even veilig als een gewone bankpas. Ze hebben tegenwoordig ook een chip en een pincode. Betalen in een winkel, hotel of restaurant gaat dus op precies dezelfde manier als met een pinpasje.

De creditcard heeft wel een andere pincode dan je bankpas. Je mag deze pincode meestal zelf kiezen of veranderen.

De magneetstrip wordt weinig of niet meer gebruikt. Deze technologie was niet helemaal veilig. De strip kon worden gekopieerd door zogenaamde skimmers, oplichters die stiekem een apparaatje plaatsen op een betaalterminal.

De chip is veel veiliger. Een boef moet nu zijn 'kopieerapparaat' in het gleufje plaatsen waar je de kaart in steekt. Deze truc bestaat maar is uiterst zeldzaam, er zijn nog maar enkele voorvallen bekend in Noord-Amerika met een geavanceerd papierdun lezertje. Dit wordt shimming genoemd.

Hoe gevaarlijk is shimming?

Shimming is geen groot gevaar om drie redenen. De lezer wordt al snel opgemerkt omdat de kaart insteken niet meer soepel gaat.

Ook is het opnieuw de magneetstrip die wordt gekopieerd, niet de chip. Het aantal betaalautomaten dat nog kan worden gefopt met een gekloonde kaart loopt hard terug.

Tot slot ziet ook de winkelier heel vlug dat er iets niet in orde is, de betaling verloopt niet goed. Alleen als hij nooit oplet, heeft de boef kans.

Mocht je ooit hinder ondervinden bij het insteken van de kaart, meld dit dan meteen bij de winkelier.

Betalen op internet met je creditcard

Bij de meeste creditcards zit een aanvullende verzekering voor bijna al je aankopen. De verzekering houdt in dat je niet hoeft te betalen voor een bestelling die beschadigd arriveert of gewoon niet wordt geleverd.

De verzekering maakt online betalen met een creditcard al een stuk veiliger. Maar de belangrijkste bescherming begint bij jezelf.

Gebruik je creditcard niet op websites die je niet goed kent. Er worden steeds meer nepshops gesignaleerd. Deze leveren wel een product, maar dat is dan niet het product dat je verwacht. Meestal is het een goedkope kloon uit bijvoorbeeld China.

Deze nepshops zijn niet zozeer geïnteresseerd in jouw geld. Ze verzamelen gegevens van zo veel mogelijk creditcardgebruikers en verkopen hun bundel aan de hoogste bieder.

Waar moet je op letten?

Doe dus alleen zaken met webshops die je echt kent. En controleer ook altijd of de webshop niet nagemaakt is. Het internetadres moet beginnen met een slotje en https. Dan zijn de webshop en je creditcardbetaling gewoon veilig.

Vraag ook een extra wachtwoord aan voor online gebruik van je creditcard. Bijvoorbeeld Visa Secure of de Mastercard Securecode

Mocht er ooit toch iets misgaan, dan is er nog altijd de kaartuitgever die garant staat. Dat is het prettige van een creditcard.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, mei 2017)