Creditcards vergelijken

Met welke creditcard kun je nog gespreid betalen?

Ton Hermans

25/04/2024

Een van de misverstanden rond creditcards is dat je een doorlopend krediet hebt en dat schulden zich kunnen opstapelen. Dat klopt niet, want in termijnen terugbetalen van wat je met de kaart uitgeeft, is in Nederland niet meer mogelijk.

Dit kan alleen nog als je een bestaande, nog niet verlopen overeenkomst voor gespreid betalen hebt.

Nieuwe overeenkomsten worden al enkele jaren niet meer afgesloten en eind dit jaar stopt kaartuitgever ICS helemaal met gespreid betalen. Alle bestaande overeenkomsten worden dan beëindigd.

Gespreid Betalen Faciliteit

Met de creditcards van ICS, de maatschappij die in ons land veruit de meeste Visa- en Mastercards verstrekt, kon je tot voor enkele jaren de rekening gespreid terugbetalen.  

Daarvoor moest je dan de zogenaamde Gespreid Betalen Faciliteit aanvragen, wat wil zeggen dat je in feite een leenovereenkomst aangaat.

Onder voorwaarden mag je dan je creditcarduitgaven flexibel terugbetalen – elke maand minimaal 2,5 procent van het uitstaande bedrag, met een minimum van 20 euro. Over dat uitstaande bedrag betaal je leenrente.

Maar wie bij ICS een nieuwe creditcard aanvraagt of zijn huidige kaart wil aanpassen, heeft deze mogelijkheid niet meer. Bestaande overeenkomsten lopen na vier jaar automatisch af.

Ook als je de leeftijd van 70 jaar bereikt, is flexibel aflossen niet meer mogelijk. Een bestaande overeenkomst voor een krediet vervalt op dat moment. 

Deze maand maakt ICS bekend dat het op 1 oktober 2024 volledig gaat stoppen met de faciliteit.

Iedere maand de rekening volledig voldoen 

Het totaal van wat je binnen een kalendermaand uitgeeft met de kaart, wordt aan het eind van die maand automatisch afgeschreven van je bankrekening, zonder dat je rente moet betalen.

Heb je zo'n automatische incasso niet, dan moet je het bedrag binnen drie weken overschrijven. Vergeet je dit, dan kan ICS je een boete opleggen, rente in rekening brengen en de kaart blokkeren. 

Elke creditcard die ICS uitgeeft, waaronder de bekende Visa World Card en de creditcards van onder meer ABN Amro, SNS, ASN Bank en de ANWB, schiet dus alleen nog voor tot aan het eind van de maand. 

Dit alles is bedoeld om je te beschermen tegen onverwacht hoge kosten. De rente op een negatief saldo op je creditcard is namelijk erg hoog. Dit is vrijwel altijd de maximale wettelijk toegestane rente (momenteel 15%). 

Hetzelfde verhaal bij ING

ICS verstrekt niet alle creditcards in Nederland. Maar precies hetzelfde geldt voor klanten van bijvoorbeeld ING, dat zelf zijn creditcards uitgeeft en gebruikers in principe de mogelijkheid gaf om flexibel te betalen.

Alleen als je een bestaande overeenkomst hebt, kun je nog gespreid betalen. Dit is maandelijks 5 procent van het openstaande saldo, met een minimum van 45 euro. Gespreid betalen aanvragen kan echter ook niet meer bij ING. 

American Express: geen rente bij betalingsachterstand

Bij American Express, dat in Nederland veel kleiner is dan ICS maar ook hier creditcards uitgeeft, gaat het min of meer op dezelfde manier. Ook bij deze bekende betaalkaartenbakker is gespreid terugbetalen niet mogelijk en moet je elke maand de rekening volledig voldoen.  

American Express legt tot drie keer toe een boete op van 2,5 procent (met een minimum van 15 euro) als je na één, twee of drie maanden nog niet hebt betaald. 

American Express blokkeert de kaart dus niet meteen na de eerste achterstand. Ook brengt deze creditcarduitgever geen rente in rekening bij een betalingsachterstand, wat ICS wel doet. 

Overige aanbieders

Dan is er nog de Rabobank. Ook deze bank geeft zijn eigen creditcards uit, de Rabocard en de Rabo Goldcard. Maar met geen van beide kun je gespreid betalen.  

Digitale banken tot slot bieden geen creditcards aan, alleen prepaids of debitcards. Daar kun je niet meer mee uitgeven dan je zelf stort op de bijhorende rekening. 

Nadelen van gespreid betalen 

Als je een overeenkomst voor gespreid betalen hebt, staat je krediet geregistreerd bij het BKR. Dat kan betekenen dat je minder kunt lenen als je een hypotheek gaat aanvragen bijvoorbeeld. 

Overigens kun je ook zonder gespreid te betalen een aantekening krijgen. Als je langer dan vier maanden wacht met betalen, kom je ook in de registratie van het BKR terecht. 

Met een creditcard die alleen uitstel geeft tot het eind van de maand, sta je daar niet vermeld.

(door Redactie Creditcardvergelijking, 1 februari 2024 - update 25 april 2024; Foto: Shutterstock

Lees ook: 

ICS biedt gespreid betalen niet meer aan 

Gespreid betalen met een creditcard niet meer mogelijk voor 75-plussers