Creditcards vergelijken

Gespreid betalen met creditcard ook niet meer mogelijk voor 75-plussers

Ton Hermans

07/07/2021

Nieuwe klanten van ICS kunnen hun creditcarduitgaven niet meer in termijnen betalen. De kaartenmaatschappij is op 1 april gestopt met aanbieden van deze mogelijkheid aan nieuwe bezitters van een Visa- of Mastercard. De beperking gaat nu ook gelden voor bestaande klanten van 75 jaar of ouder.

De zogenaamde Gespreid Betalen Faciliteit van ICS houdt in dat je de uitgaven die je doet met je creditcard flexibel mag aflossen. Je tekent daar een aparte leenovereenkomst voor. In termijnen betalen hoort in Nederland namelijk niet standaard bij een creditcard.

Op 1 april is ICS echter gestopt met aanbieden van gespreid betalen aan nieuwe klanten. Dat betekent dat je met een nieuwe creditcard van ICS (Visa of Mastercard) elke maand de rekening volledig moet voldoen. Wat je betaalt met de creditcard wordt aan het eind van de maand dus automatisch afgeschreven.

ICS stuurt brief aan senioren

Alleen bestaande klanten met zo'n leenovereenkomst kunnen hun uitgaven nog in termijn terugbetalen. Maar per 1 september geldt dit ook niet meer voor wie 75 jaar is of wordt, zo blijkt uit een brief van ICS.

75-plussers met een ICS-creditcard én een gespreidbetalenfaciliteit ontvangen een schrijven waarin de kaartuitgever uitlegt dat er vanaf september geen nieuwe kredietopnamen meer kunnen worden gedaan.

Wie een openstaand saldo heeft, mag dit nog wel in termijnen voldoen. De creditcard kan behouden blijven en ook gewoon worden gebruikt. Maar bestedingen gaan voortaan elke maand van de rekening af.

Zorgplicht

ICS zegt dat het zo wil voorkomen dat ouderen met een schuld blijven zitten en dat het hiermee aan zijn zorgplicht voor financiële consumenten wil voldoen.

Een lezer van Creditcardvergelijking die reageert op de brief (naam bekend bij de redactie) noemt de actie "betuttelend" en vindt ook dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 8 juli 2021)

Lees ook:

ICS biedt gespreid betalen niet meer aan

Hoe oud mag je zijn voor een creditcard?