Creditcards vergelijken

Hoe betaal ik met de creditcard op de Apple Watch?

Wie in het bezit is van een Apple Watch, kan via dit horloge binnenkort ook contactloos betalen met zijn creditcard. Dat gaat als volgt in zijn werk.

Eerst moet de Apple Watch worden gekoppeld aan je iPhone (6  of 6 Plus) voor het invoeren van de creditcardgegevens. Open daarna de Apple Watch-app op de iPhone, druk op Passbook & Apple Pay en vervolgens op Voeg een creditcard toe.

Nadat je de kaartgegevens hebt ingevoerd, stuurt de creditcarduitgever mogelijk een code via mail of sms om de kaart te activeren. Zodra Apple Pay wordt gelanceerd in Nederland, kun je dan gaan betalen met het horloge. 

Betalen: tweemaal tikken

Wil je afrekenen in een winkel, tik dan 2 keer op de langwerpige knop aan de zijkant van het horloge. Met een veeg over het schermpje kun je eventueel nog browsen door je verschillende creditcards (meerdere kaarten invoeren is namelijk mogelijk).

Wanneer je hierna het schermpje vlak voor de betaalterminal houdt, wordt via draadloze NFC-technologie een eenmalige transactiecode verzonden naar de bank. Een app openen hoeft dus niet, de betaling bevestigen evenmin. De iPhone is ook niet nodig.

Is het veilig?

Is dit een veilige manier van betalen? Jawel, de code is uniek en de winkelier ziet je creditcardgegevens niet eens. Bij het invoeren worden ze namelijk vervangen door een nieuw klantnummer dat versleuteld wordt bewaard in het horloge.

Daarnaast moet er bij nieuw gebruik na afdoen steeds een persoonlijke code op het horloge worden ingegeven. Mocht de Watch kwijtraken, dan kun je op icloud.com de betaalmogelijkheid blokkeren.

Creditcard blijft nodig

Gaat de Apple Watch de creditcard vervangen? Nee juist niet, er is een creditcard nódig voor deze betaalwijze.

Wel zal de Apple Watch bijdragen aan de opmars van contactloos betalen. Daar profiteren Visa, Mastercard en American Express ook van. Zij steunen dan ook Apple Pay, het systeem voor mobiel betalen met de iPhone en de Watch.

In Nederland is het nog wel even wachten op Apple Pay. Het systeem is al beschikbaar in de VS en Engeland, andere Europese landen zullen snel volgen. De Apple Watch zelf is vanaf vandaag verkrijgbaar in ons land. 

(door Ton Hermans, 17 juli 2015)

Update: Apple Pay is in het najaar van 2019 verkrijgbaar voor klanten van ABN Amro, ING en Rabobank en bij enkele digitale banken, waaronder Bunq, Revolut en N26.