Creditcards vergelijken

Creditcardgebruik in Nederland neemt flink toe

Nederland mag dan niet bekendstaan als creditcardland, we hebben het betaalmiddel vorig jaar aanzienlijk vaker gebruikt dan voorheen.

Voor heel Europa heeft Visa in 2015 een nieuw record geboekt. De omzet groeide met maar liefst 25% naar 2,3 miljard euro, zo lezen we in het jaarverslag van het bekende creditcardmerk. Topman Nicolas Huss spreekt van “het succesvolste jaar ooit”. Volgens hem is vorig jaar ongeveer een op de zes euro’s uitgegeven met een Visacreditcard.

Ook veel meer betalingen in Nederland

Het FD meldde afgelopen weekend - op basis van het rapport - dat ook in Nederland het creditcardgebruik toeneemt, en wel met een behoorlijke 12%. Die groei komt niet door internet zoals je misschien zou verwachten, maar juist door een toenemend aantal betalingen in normale winkels en supermarkten.

Toch verloopt een vijfde van alle Europese Visabetalingen inmiddels online. Contactloos afrekenen groeit nog het hardst. De uitgaven zijn meer dan verdrievoudigd tot ruim 16 miljard euro. Ook leuk om te weten: er zijn nu meer Europese Visakaarten (522 miljoen) dan volwassenen.

En met bijna alle transacties gaat het gewoon goed. Slechts 0,044 procent van de uitgaven is frauduleus.

Miljoen pond naar goed doel

Gaat alle winst naar de ruim 3.000 banken die samen eigenaar zijn van Visa? Nee, het creditcardmerk laat ook zijn sociale gezicht zien. Visa doneert 1,36 miljoen euro aan Save the Children, een fonds voor kinderen van vluchtelingen.

Ook is er nog veel werk aan de winkel. De creditcard is in sommige landen nog steeds niet populair, bijvoorbeeld Duitsland. En laten we niet vergeten dat in heel Europa 70% van alle betalingen nog met cash wordt gedaan.

(door Ton Hermans, 2 februari 2016, Bronnen: Visa Europe Annual Report 2015; FD)

Bekijk hier een overzicht van Visacards die verkrijgbaar zijn in Nederland.