Creditcards vergelijken

Gebruik creditcard buiten Nederland daalt

Volgens een recent onderzoek van DNB daalt het gebruik van de creditcard over de grens. Hier zijn meerdere redenen voor.

Opkomst SEPA

In Europa komt een steeds meer een standaard betaalmarkt. Dit is te merken door de introductie van de IBAN en de SEPA (Single European Payment Area). Het gevolg is dat het betaalgedrag van consumenten binnen en buiten Nederland meer hetzelfde wordt. In het verleden trok men sneller de creditcard in het buitenland om zo zeker te zijn van te kunnen betalen. De steeds verdere Europese integratie op de betaalmarkt is het verschil tussen de betaalsystemen in Europese landen sterk afgenomen. Inmiddels is nog maar slechts 4% van de vakantiegangers ontevreden over het gebruik van de pinpas in het buitenland.

Cash is king

Een andere trend is de toename van het gebruik van contant geld in het buitenland. Ook dit gaat ten koste van het gebruik van de creditcard. Wat hier hier de precieze reden voor is, is onduidelijk. Wel blijft het opvallend dat contant betalen nog altijd de meest gebruikte betaalmethode is. Consumenten zijn wat dat betreft vrij behoudend als het gaat om betalen.