Creditcards vergelijken

Hoe je alsnog een creditcard krijgt: 5 tips

Ton Hermans

07/04/2023

Een creditcard krijg je niet zomaar. De bank beoordeelt eerst je financiële situatie. Wat kun je doen als je nul op het rekest hebt gekregen? 

Je aanvraag voor een creditcard kan om diverse redenen worden afgewezen. Bijvoorbeeld omdat je te weinig inkomen hebt. Of een schuld die in de boeken staat bij het Bureau Krediet Registratie. 

Jaarlijks worden bijna 100.000 aanvragen voor een Visacard of Mastercard niet gehonoreerd, zegt ICS. Dat is de grootste creditcardleverancier van ons land.  

Te weinig inkomen 

Vaak is het inkomen van de aanvrager niet toereikend. Om voor een creditcard van ICS in aanmerking te komen, moet je minimaal 1.150 euro netto per maand overhouden na aftrek van je huur of hypotheek. 

Heb je een krediet of een betaalachterstand, dan kun je het vergeten. Dit is voor een op de vijf mensen die geen creditcard krijgen de reden voor afwijzing. Tot slot moet je 18 jaar oud zijn en een Nederlands woonadres hebben. 

Hoor jij bij die 100.000 afgewezenen, dan is er nog geen man overboord. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om alsnog een creditcard te bemachtigen.

Hier volgen de belangrijkste actiepunten: 

1. Los je schuld af 

Je registratie bij het BKR wordt helemaal uitgegumd wanneer je je schuld aflost of je betalingsachterstand wegwerkt. 

2. Zorg voor meer inkomen 

Een bijverdienste of een paar uurtjes meer werken kan volstaan om boven de ondergrens van 1.150 euro netto uit te komen. Je moet wel aantonen dat het om structureel inkomen gaat. De kaartuitgever wil er zeker van zijn dat er elke maand genoeg geld binnenkomt op je rekening. 

3. Laat je partner een extra kaart aanvragen 

Heb je een partner met een creditcard, dan is er voor hem of haar wellicht een mogelijkheid om een extra kaart te krijgen voor de partner. Sommige creditcards hebben dit als standaardfeature. Bijvoorbeeld de Visa World Card Gold. De zogenaamde partnercard is bij deze creditcard zelfs gratis. 

Je mag zo’n kaart vrij gebruiken, maar deze staat wel op naam van je partner en jullie delen de bestedingslimiet. Je krijgt dus niet twee keer zoveel bestedingsruimte. Je partner hoeft echter ook niet aan een hogere inkomensgrens te voldoen. 

4. Laat iemand borg staan 

Heb je zelf een te laag inkomen, dan kan iemand anders met voldoende inkomen borg staan voor jou. Bijvoorbeeld een van je ouders. Dit is heel normaal als je studeert en naar het buitenland moet.  

ICS kan je alsnog een creditcard toewijzen wanneer je iemand bereid vindt een handtekening te zetten. De kaartuitgever heeft daar een speciaal formulier voor waar je naar moet vragen. 

5. Bestel een prepaid- of debitcard 

De meeste mensen die geen creditcard krijgen toegewezen zoeken de oplossing in prepaidcards. Deze zijn makkelijk voor iedereen verkrijgbaar en er gelden geen inkomenseisen voor. Uitgevers doen ook geen check bij het BKR. 

Maar let op, er zijn veel uitgevers van dit soort kaarten, en sommigen daarvan rekenen je een waslijst van kosten aan. Zo kan het zijn dat je moet betalen voor het aanschaffen, het opladen, het opzeggen en zelfs ook voor het niet gebruiken van de kaart. Enkele aanbieders willen dat je de kaartkosten drie jaar vooruitbetaalt. 

Een voordeel van zo’n kaart is dat je deze in veel gevallen als creditcard kunt gebruiken, mits deze een chip van Visa of Mastercard herbergt. Maar niet altijd! Iets bestellen in een buitenlandse webshop lukt vaak nog wel, maar een overnachting of auto regelen gaat niet. 

Dit geldt ook voor zogenaamde debitcards. Hier is vaak een betaalrekening met IBAN-nummer aan gekoppeld. Dat heeft weer als voordeel dat anderen geld naar je kunnen overmaken. Ook de meeste debitcards hebben Visa of Mastercard als betaalmerk. 

De beste en meest betrouwbare debit- en prepaidcards vind je hier

Creditcard aanvragen 

Wil je een creditcard aanvragen, zoek de beste kaart dan in onze vergelijking van Visacards en of Mastercards.  

Je kunt ook een kaart van American Express proberen. American Express heeft weer een andere goedkeuringsprocedure en de kaarten worden niet verstrekt door ICS maar door Amex zelf. Deze creditcardgigant kijkt naar je jaarinkomen. 

 

(Redactie Creditcardvergelijking, 7 april 2023; Foto: Shutterstock