Creditcards vergelijken

Hoe kies ik de limiet van mijn creditcard?

Een creditcard is handig als je af en toe wat extra’s wilt kunnen uitgeven. Bij het huren van een auto of hotel is een creditcard vaak zelfs onmisbaar. Maar hoeveel bestedingsruimte heb je eigenlijk nodig? En kun je de limiet van je creditcard zelf kiezen? Creditcardvergelijking.nl zocht het uit.

Hoe hoog de limiet van je creditcard moet zijn, hangt samen met het doel waarvoor je de kaart wilt gebruiken.

Als je alleen voor autohuur een creditcard neemt, kan het verstandig zijn om een kaart te kiezen waarvan de limiet niet hoger is dan nodig. Duizend euro kan dan genoeg zijn. Je komt dan ook niet in de verleiding om er grotere aankopen mee te doen.

Wil je de creditcard ook gebruiken om online aankopen mee te doen en om extra armslag te hebben op vakantie? Dan is een hogere limiet praktischer. Je loopt dan niet zo snel tegen de grenzen van je bestedingsruimte aan.

Welke limieten kan ik kiezen?

De meeste creditcards hebben een standaard bestedingslimiet die past bij het type kaart. Goedkope creditcards voor studenten bijvoorbeeld hebben vaak een bestedingslimiet van 500 euro. Afhankelijk van het inkomen kan die ook 1.000 euro of hoger zijn.

Gewone creditcards zoals de Mastercard Classic of de Visa World Card hebben een individuele bestedingslimiet die tot maximaal 5.000 euro kan gaan. De werkelijke limiet bepaal je samen met de creditcarduitgever, die hiervoor naar je inkomen en draagkracht kijkt.

Duurdere, luxere creditcards met een toevoeging als Gold en Platinum of Black kunnen hogere bestedingslimieten hebben van bijvoorbeeld 10.000 euro. Maar ICS, de grootste creditcarduitgever van Nederland, heeft recent ook voor deze kaarten de limiet op 5.000 euro gelegd.

De creditcards van American Express hebben geen standaard bestedingslimiet. De bestedingslimiet wordt aangepast aan je inkomen en je betaalgedrag. In de app kun je altijd zien hoe hoog die limiet is.

Hoe kan mijn limiet verhogen?

Voor een hogere limiet hoef je niet per se een duurdere kaart te kiezen. Bij verreweg de meeste creditcards kun je zelf kiezen uit verschillende limieten. Vaak kan dat gewoon in de app of via internet.

Natuurlijk moet de uitgever van de creditcard wel een vinger aan de pols houden of je wel in staat bent om het bedrag ook weer terug te betalen. Daar kan ook een BKR-toetsing bij horen. Daarom duurt het soms wel een paar dagen tot weken voordat de hogere limiet ingaat. En als het resultaat van de BKR-toetsing negatief is, kan het ook zijn dat de hogere limiet niet doorgaat of dat je bestedingsruimte zelfs wordt ingeperkt.

Bij ICS, uitgever van Mastercard en Visa, kun je direct na ontvangst vragen om een limiet tot maximaal 5.000 euro. ICS heeft daarvoor gegevens nodig over je financiële situatie. Ook bij creditcards van banken kun je vragen om een hogere limiet.

Bij American Express past de limiet zich automatisch aan als je de kaart in gebruik neemt. Betaal je de rekening altijd op tijd, dan kom je al snel in aanmerking voor een hogere limiet. Toch kun je ook zelf vragen om een hogere limiet, als je die nodig hebt. Je moet daarvoor contact opnemen met de ledenservice.

Kan ik ook geld overmaken?

Wil je meer met je creditcard kunnen uitgeven dan de limiet, bijvoorbeeld om er online aankopen mee te doen of op vakantie hotels mee te kunnen betalen? Dan is het niet altijd nodig om de bestedingslimiet te verhogen.

Bij praktisch alle cards kun je ook zelf geld overmaken op de kaart. Daarmee verhoog je ook je bestedingsruimte.

Kan ik mijn limiet ook verlagen?

Creditcards hebben meestal een standaard bestedingslimiet. Heb je de bestedingslimiet verhoogd en wil je die daarna weer verlagen, dan kan dat altijd en vaak ook online. Wil je bij een kaart met een standaardlimiet van 2.500 euro terug naar bijvoorbeeld 1.000 euro, dan moet je contact opnemen met de klantenservice. 

Kent een prepaidkaart ook een limiet?

Heb je liever geen kredietmogelijkheid? Dan kun je ook kiezen voor een prepaidkaart.

De bestedingsruimte van een prepaidkaart is net zo groot als het bedrag dat je er zelf op zet. Soms is het bedrag dat je maximaal op de kaart mag hebben staan wel aan een maximum gebonden, bijvoorbeeld 5.000 euro.

Soms gelden er ook maxima voor wat je per dag kunt uitgeven of hoeveel je per dag of per maand kunt halen bij een geldautomaat. Ook kun je soms zelf een uitgavelimiet instellen (Bunq Travelcard, Revolut).

En hoe zit het met zakelijke creditcards?

Heb je een creditcard gekregen van je werkgever? Dan bepaalt de werkgever de limiet. Vind je dat je voor een bepaalde reis een hogere limiet nodig hebt, vraag dan aan je werkgever om de limiet te verhogen.
 

Bestedingslimieten van een aantal populaire creditcards
 

Bankonafhankelijke creditcardsBestedingslimiet (standaard)
Visa World Cardinstelbaar tot € 5.000
Visa World Card Goldinstelbaar tot € 5.000
Visa World Card Platinum instelbaar tot € 5.000
Mastercard Classicinstelbaar tot € 5.000
Mastercard Goldinstelbaar tot € 5.000
Mastercard Blackinstelbaar tot € 5.000
ANWB Visa Classic Cardinstelbaar tot € 5.000
ANWB Visa Silver Cardinstelbaar tot € 5.000
ANWB Visa Gold Cardinstelbaar tot € 5.000
  
Bankencreditcards 
Rabocard€ 1.000
Rabo Goldcard€ 2.500
ABN Amro Credit Card€ 2.500
ABN Amro Gold Card€ 5.000
ABN Amro Studenten Card€ 500
ASN Creditcard€ 2.500
SNS Creditcard€ 500 - € 5.000
ING Creditcard€ 1.000 - € 5000


(door José Mast, Creditcardvergelijking, 1 oktober 2019 - laatste update juni 2020)

Lees ook:

Het is tijd voor een eenvoudige creditcard (Opinie)

Overzicht van de beste creditcards (vergelijking)