Creditcards vergelijken

Hoe werkt betalen met een creditcard-app?

José Mast

07/04/2020

Online betalen met je creditcard is erg veilig. Zeker als je de app van je creditcard gebruikt om de betaling af te ronden. Je bent er dan zeker van dat alleen jij een online betaling met je creditcard kunt doen.

Deze veilige manier om creditcardbetalingen goed te keuren heet 3D Secure. In Europa is deze methode met ingang van 2021 verplicht. Het werkt zowel via de app als met een sms-code.

Tot nu toe was je misschien gewend om via sms een code toegestuurd te krijgen en die in te voeren om de betaling te bevestigen. Dat kan nog steeds en is ook veilig. American Express bijvoorbeeld past dit toe onder de naam Safekey.

Bij ICS Cards, Nederlands grootste creditcarduitgever, kun je ook betalingen goedkeuren met de app. Dat is makkelijker omdat je daarvoor geen code meer hoeft over te typen.

Zo werkt goedkeuren in de app

Bestelling gedaan? Ga dan naar betalen en vink aan dat je met creditcard wilt betalen, Mastercard of Visa. Vul de gevraagde gegevens in, zoals het creditcardnummer, de uiterste geldigheidsdatum en de ccv- of cvc-code die achterop de kaart staat.

Dan komt het moment dat je je telefoon erbij moet pakken. Open de app van ICS en kies de optie ‘Opdracht goedkeuren’.

Na korte tijd verschijnen de gegevens over de bestelling die je zojuist hebt gedaan. Je kunt ze nog even controleren. Klopt het allemaal? Tik dan op akkoord. Vervolgens hoef je alleen nog maar de betaling goed te keuren met je vingerafdruk of pincode. Daarna is de bestelling definitief.

Betalen met vingerafdruk: biometrie instellen

Betalen met je vingerafdruk kan erg makkelijk zijn. Je hoeft dan geen code meer te onthouden en je kunt altijd snel afrekenen. Om met een vingerafdruk te kunnen betalen, moet je biometrie inschakelen op je telefoon. Hoe dat moet en wat de mogelijkheden zijn verschilt per telefoon.

Sommige telefoons ondersteunen ook gezichtsherkenning. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dit niet bij alle telefoons goed te gaan. Sommige ontgrendelen ook als je er een foto voor houdt. Bij deze telefoons kun je dus beter alleen de vingerafdruk of pincode gebruiken.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 28 december 2020)

Lees ook:

Dubbel bevestigen vanaf 2021 verplicht bij online creditcardbetaling