Creditcards vergelijken

ICS biedt gespreid betalen niet meer aan

Ton Hermans

02/04/2021

Nieuwe creditcardhouders bij ICS kunnen sinds kort geen flexibel betalen meer aanvragen. Bestaande klanten die de Gespreid Betalen Faciliteit al gebruiken, mogen wel in termijnen blijven betalen (*).

Heb je een creditcard van Mastercard of Visa, dan kon je tot voor kort gespreid betalen aanvragen op alle creditcards die ICS uitgeeft. Daarmee kun je de rekening voldoen in termijnen. Iedere maand moet je minimaal 2,5 procent van de bestedingslimiet terugbetalen. Over het bedrag dat je niet terugbetaalt, berekent ICS rente.

Limiet ook niet meer te verhogen

Sinds 1 april is gespreid betalen niet meer aan te vragen, zo lezen we op de website van ICS. Alleen creditcardhouders die de faciliteit al hadden, kunnen er nog gebruik van maken. (*)

Zij kunnen de bestedingslimiet van de faciliteit echter niet verhogen. En als ze de limiet verlagen, is dat blijvend. Wie de faciliteit opzegt, kan deze later niet opnieuw aanvragen.

De wijziging geldt ook voor alle creditcards die door ICS worden uitgegeven, ook bijvoorbeeld die van de ANWB.

Gespreid betalen aan de bank

Sommige banken bieden nog wel de mogelijkheid om flexibel te betalen. Bij de creditcards van ING bijvoorbeeld kun je gespreid betalen nog steeds aanvragen. Dit zijn Mastercards. Je betaalt maandelijks minimaal 5 procent van het openstaande bedrag terug.

Ook SNS en ASN Bank vermelden op hun website dat je bij hun creditcards een Gespreid Betalen Faciliteit kunt aanvragen. Maar deze kaarten worden uitgegeven door ICS. Dus mogelijk krijg je ook bij deze twee banken nul op het rekest als je een aanvraag doet.

American Express biedt op zijn kaarten al enkele jaren geen flexibel betalen meer aan.

(door José Mast en Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 2 april 2021)

* Update 7 juli 2021:

Gespreid betalen is vanaf 1 september 2021 ook niet meer mogelijk voor wie 75 jaar of ouder is.

Bereik je deze leeftijd en heb je een creditcard van ICS met gespreidbetalenfaciliteit, dan vervalt de mogelijkheid om nog nieuwe kredietopnames te doen met de creditcard.

Heb je een openstaand saldo, dan mag je dat nog wel in termijnen voldoen. Nieuwe uitgaven die je doet met de creditcard worden voortaan volledig afgeschreven aan het eind van iedere maand.