Creditcards vergelijken

ICS controleert 3 miljoen creditcardhouders

Creditcarduitgever ICS gaat zo'n 3 miljoen Nederlandse eigenaren van een creditcard controleren op hun identiteit en persoonsgegevens. Dat melden het Financieele Dagblad (FD) en ICS zelf.

ICS wil zijn volledige klantendossier op orde brengen en gaat de gegevens na van iedereen die een creditcard van het bedrijf heeft.

Dat betekent dat sommige klanten zich opnieuw zullen moeten identificeren.

ICS staat voor International Card Services. Het is de grootste creditcarduitgever van Nederland.

Witwasonderzoek ABN Amro

De controle valt samen met het onlangs gestarte witwasonderzoek van de overheid naar ABN Amro, het moederbedrijf van ICS.

Banken zijn wettelijk verplicht om goed te controleren op witwassen en financiering van terrorisme. Concurrent ING heeft dat ernstig nagelaten en is daar vorig jaar zwaar voor gestraft met een boete van 775 miljoen euro.

ABN Amro wil een dergelijke boete uiteraard voorkomen. Maar naar eigen zeggen heeft het zijn creditcarddochter begin dit jaar al aan het werk gezet.

Bezoek van een koerier

Heb je een creditcard van ICS, dan kun je een brief verwachten waarin alles wordt uitgelegd.

Het is de bedoeling dat de controle online verloopt, maar dat kan pas in 2020. Tot die tijd stuurt ICS koeriers op pad. Dit zijn gespecialiseerde controleurs van documentenbezorger AMP Groep.

De koerier wil vooral vaststellen of je ook bent wie je zegt dat je bent. Hij maakt daarvoor een afspraak, zodat je zelf kunt bepalen waar en wanneer de controle plaatsvindt. Dat kan bij je thuis zijn of op locatie, bijvoorbeeld in een kantoor of bibliotheek.

Even geduld a.u.b.

De creditcarduitgever poetst op deze manier zijn volledige klantenbestand op. Sommige klanten hebben de kaart jaren geleden aangevraagd via een papieren formulier, terwijl dat tegenwoordig gestandaardiseerd en volledig online verloopt.

Met name de gegevens van deze oudere klanten zijn niet op orde. De naam is soms niet volledig of het adres klopt niet meer.

De hele operatie van ICS neemt naar verwachting drie jaar in beslag. Dus de kans is groot dat je niet meteen aan de beurt bent.

Alleen creditcards van ICS

Bekende creditcards van ICS zijn de Visa World Card, de Mastercard Classic en de kaarten van enkele banken, zoals ASN, SNS en moederbedrijf ABN Amro.

Creditcards van ING en Rabobank en kleinere banken als Knab en Triodos vallen niet binnen het onderzoek, want deze worden niet verstrekt door ING. Ook op creditcards van American Express is de controle niet van toepassing.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 22 oktober 2019, Bronnen: FD, ICS)