Creditcards vergelijken

Kun je een creditcardlening oversluiten?

José Mast

04/12/2019

Met een creditcard geef je makkelijk geld uit dat je niet hebt. Maandelijks terugbetalen voorkomt dat de schuld oploopt. Lukt dat niet, dan betaal je in veel gevallen een hoge rente over het openstaande bedrag. Het is dan in veel gevallen goedkoper de creditcardlening over te sluiten.

Een creditcardlening oversluiten kan altijd. Je mag de schuld namelijk zonder boete in één keer aflossen. De vraag is natuurlijk wel of je een lening krijgt voor dit bedrag en tegen welke voorwaarden. Dat is afhankelijk van je financiële situatie.

Welke lening kiezen?

Het gaat er natuurlijk om dat de rente van de nieuwe lening lager is dan van de creditcardlening. Bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is dat vrijwel altijd het geval.

De rente voor een persoonlijke lening is doorgaans het laagst. Deze leenvorm heeft bovendien als voordeel dat je bij het afsluiten precies weet wat je maandelijks moet betalen en wanneer de lening is afgelost. Je loopt dan dus niet het risico dat je eindeloos rente blijft betalen. Bij een doorlopend krediet loop je dat risico wel.

Er zijn behoorlijke verschillen in rentetarieven en voorwaarden van leningen. Het is daarom verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende banken en kredietverstrekkers. Heb je nog andere leningen lopen of sta je rood op een betaalrekening, dan kun je die leningen tegelijkertijd oversluiten. Je hebt dan voortaan nog maar één maandbedrag te betalen.

Heb je een bank gevonden waar je de lening kunt oversluiten? Dan lost de nieuwe kredietverstrekker de schuld op de creditcard af.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 4 december 2019)