Creditcards vergelijken

Lenen met een creditcard niet geliefd in Nederland

Nederlanders en Duitsers zijn de Europeanen met de minste creditcardschulden. Zo blijkt uit onderzoek van ING.

In beide landen heeft slechts 5% van de burgers een lening afgesloten met een creditcard. Het Europese gemiddelde ligt aanzienlijk hoger: 18%.

Dat gemiddelde wordt zeker opgetrokken door de Britten. Ruim een kwart van hen heeft een creditcardschuld, zo berekent ING.

Buiten Europa worden ze echter afgetroefd door de Australiërs (30%) en, je raadt het al, de Amerikanen. 40% van de onderdanen van Trump moet afbetalen op een creditcard.

In Europa scoren de Roemenen overigens even hoog als de Britten (27%). Ook veel creditcardschulden hebben de Polen (18%), Spanjaarden (17%) en Belgen (14%). Tsjechen en Italianen zijn middenmoters met respectievelijk 13% en 10%.

Liever rood staan

Betekent dit dat Nederlanders niet graag geld lenen? Nee, natuurlijk niet. Bekend is dat ons volk kampioen is in het aangaan van een hypotheekschuld.

Maar buiten de financiering van de eigen woning lenen Nederlanders hun geld duidelijk liever op een andere manier dan met een creditcard. Ruim een op de zeven landgenoten (13%) heeft een persoonlijke lening. Dat is echter ook weer 10% lager dan het Europese gemiddelde.

Erg hoog scoren we met rood staan, vergeleken met andere Europeanen. Ook weer een op de zeven Nederlanders doet dat – evenveel als de Britten in dit geval. Alleen de Fransen en Oostenrijkers staan vaker in de min op de betaalrekening.

Verder heeft 7% van de Nederlanders een studieschuld. 6% heeft geld geleend bij vrienden of familie en slechts 1% heeft een product van een postorderbedrijf nog niet volledig afbetaald.

Gemiddelde leenbedrag

Uit het Nationaal Leenonderzoek van Geldshop bleek eerder deze maand dat Nederlanders - buiten de hypotheek - gemiddeld net geen 15.000 euro lenen. Het populairste leendoel is oversluiten van een andere lening, gevolgd door de auto en de verbouwing.

Dertigers lenen het meest, gepensioneerden het minst.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 28 februari 2018)