Creditcards vergelijken

Mag je bitcoins kopen met een creditcard?

In Nederland is het nog steeds mogelijk om bitcoins of andere cryptomunten aan te kopen met een creditcard. In Amerika kan dit met de meeste kaarten niet meer.

Drie grote Amerikaanse banken hebben de aankoop van cryptomunten met behulp van creditcards verboden. Deze handelmethode is erg populair in de VS. Veel Amerikanen kopen de digitale munten op krediet in plaats van met hun spaargeld of vermogen.

Mastercard ziet fors meer transacties

In januari registreerde Mastercard, een van de grote creditcardmerken, liefst 22% meer transacties. De maatschappij zegt dat de handel in bitcoins een belangrijk aandeel heeft in deze groei.

De banken Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase willen hier geen geld meer voor uitlenen of voorschieten, zoals ze feitelijk doen met de creditcards die ze uitgeven. Ook de Britse bank Lloyds steekt hier nu een stokje voor. Twee grote Amerikaanse creditcardaanbieders, Capital One en Discover, legden al eerder een blokkade op.

De grote banken besloten deze week actie te ondernemen na de enorme koersduik van de bitcoin. Sinds december is de waarde van de digitale munt meer dan gehalveerd.

Een bank loopt het risico dat veel creditcardleningen waarmee cryptomunten zijn aangekocht niet worden terugbetaald. Zeker als die munten plots veel minder waard zijn.

Bitcoins kopen kan nog wel in Nederland

De Nederlandse banken leggen geen beperkingen op. Dat blijkt uit navraag van het Financieele Dagblad bij ING, Rabobank, ABN Amro en SNS eerder deze week.

Je bent vrij in wat je koopt met je creditcard, zolang je maar binnen je bestedingslimiet blijft. En als je iets koopt, doe je dat op eigen risico, vinden de banken.

Financieel waakhond AFM wijst echter wel op het gevaar van cryptomunten, evenals de Europese Centrale Bank vandaag.

Bitcoins kopen met een creditcard is niet aan te raden. Je gaat dan eigenlijk beleggen met geleend geld, en dat brengt nog eens een extra risico met zich mee.

Mastercard kan aankoop bitcoins blokkeren

Ook al doen Nederlandse banken niets, de overheid kan ingrijpen om consumenten te beschermen. Ook Mastercard zelf zou een cryptoban kunnen opleggen. De creditcardmaatschappij kan transacties op cryptobeurzen eenvoudig blokkeren, als zij dat zou willen.

Dit geldt ook voor Visa en American Express. Maar geen van de drie grote creditcardmerken heeft aangegeven dit te overwegen.

Meer dan half miljoen Nederlanders belegt in cryptomunten

Volgens nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Kantar TNS telt Nederland 580.000 cryptobeleggers. 65.000 huishoudens zijn pas ingestapt in 2018.

De gemiddelde cryptobelegger is 38 jaar. Dat is 20 jaar jonger dan de doorsnee klassieke belegger.

Een kwart van de Nederlandse cryptobeleggers legt meer dan duizend euro in.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 9 februari 2018, bronnen: FD, Bloomberg, Kantar TNS)