Creditcards vergelijken

Mastercard doet proef met betalen via selfie

Mastercard doet drie maanden lang een opmerkelijke proef. Online betalingen met een creditcard worden niet bevestigd met een pincode of wachtwoord maar met een selfie die de gebruiker tijdens het betalen moet maken.  

De creditcardmaatschappij doet deze test met 750 klanten van ABN Amro. Als het een succes blijkt, volgen eind november misschien ook andere banken.  

Gezichtsscan maken 

De proefpersonen downloaden eerst een app waarmee ze een scan maken van hun gezicht. Als ze dan in de toekomst een aankoop willen doen op internet met hun Mastercard, moeten ze via dezelfde app een selfie maken om de transactie te bevestigen.

Het creditcardnummer moet wel eerst nog gewoon worden ingevoerd. De selfie dient alleen om de betaler te identificeren. 

Met de ogen knipperen

Het gaat overigens niet om een foto maar een korte video-opname, waarin de gebruiker één keer met de ogen moet knipperen. Zo kan een eventuele boef geen gebruik maken van bestaande foto's van de persoon.  

Selfiepay

De dienst heet Selfiepay. Het is een extra biometrisch controlemiddel naast de vingerafdruk. De mogelijkheid om te bevestigen met een wachtwoord blijft gewoon bestaan, al zal deze volgens Mastercard-uitgever ICS op termijn verdwijnen. 

Primeur voor Nederland

Nederland is het eerste land waarin deze gezichtscheck wordt getest. De proef loopt tot 30 november.

De benodigde Identity Check App is geschikt voor iOS- en Androidtoestellen. 

(door Ton Hermans, 8 september 2015)