Creditcards vergelijken

Mastercard kan creditcardfraude voorspellen

Mastercard zegt een belangrijk nieuw wapen te hebben in zijn strijd tegen creditcardmisbruik.

Het deze week onthulde Early Detection System voorspelt of een creditcard gevaar loopt. Er kan dan worden ingegrepen vóór er daadwerkelijk fraude mee wordt gepleegd.

Het systeem analyseert vooral datahacks en activiteiten in het criminele circuit. Het kan ook zien of er tests worden gedaan met gestolen gegevens.

Loopt een kaart of een account risico, dan gaat er een alert naar de creditcarduitgever. Deze kan vervolgens actie ondernemen door transacties extra in de gaten te houden of, bij serieuze aanwijzingen van fraudegevaar, de kaart te vervangen. Het systeem werkt wereldwijd.

Mastercard waarschuwt eerder

Bij grote datahacks gaat het vaak om persoonlijke gegevens van miljoenen burgers die worden blootgesteld. Begin deze maand werd bij een kredietregistratiebedrijf in de VS een enorm lek ontdekt dat 143 miljoen Amerikanen treft. Bij deze hack zijn ook ruim 200.000 creditcardnummers op straat beland.

Volgens Mastercard lopen bij dit soort rampen niet alle creditcards meteen gevaar. Het detectiesysteem helpt om creditcarduitgevers nauwkeuriger te waarschuwen, en vooral veel sneller. Een waarschuwing kan nu liefst 6 tot 18 maanden eerder worden afgegeven, zegt Mastercard.

Voor consumenten verandert er niets. Zij krijgen bij misbruik van een creditcard hun geld altijd terug, zolang ze een incident tijdig melden.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 4 oktober 2017)


Meer creditcardnieuws (overzicht)