Creditcards vergelijken

Pinnen in het buitenland met creditcard is vaak een dure grap

Wie buiten de eurozone geld opneemt in een pinautomaat, vindt bij thuiskomst vaak een leuke verrassing op zijn deurmat. De extra kosten voor de opname zijn ontzettend hoog. Vaak zijn klanten zich hier echter niet van bewust.

Over het algemeen geeft de eigen bank wel duidelijk de kosten aan bij een geldopname. Meestal gaat het hier om een klein bedrag per opname, plus een bepaald percentage aan wisselkoers, wat vooraf niet bekend is. De wisselkoers is een valkuil voor velen, zo meldt de Consumentenbond. Vaak begrijpt men niet wat het percentage inhoudt, en maakt men maar zelden de berekening wat het kost.

Maar de echte adder onder het gras ligt bij de buitenlandse geldautomaat. Vaak rekent deze automaat ook extra kosten voor een geldopname, wat lang niet altijd wordt vermeld. Zo kan het dus zijn dat je er, na een verificatie van de bankafschriften, achterkomt dat je fiks hebt moeten betalen voor die geldopname in Peru. Deze extra kosten die de buitenlandse bank rekent moeten vermeld worden tijdens de geldopname.

Verschil bankpas en creditcard

Let goed op als je geld opneemt in het buitenland. Vaak kan het vele malen voordeliger zijn om dit met je normale bankpas te doen, omdat er bij een creditcard vaak hogere kosten worden verrekend. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er maar liefst een verschil van €30,- in kan zitten. (Steekproef in Singapore, Maleisië en Thailand).

Ga voorbereid op reis en informeer je over de kosten qua wisselkoersen en geldopnames. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

(Creditcardvergelijking, Bron: Nu.nl)