Creditcards vergelijken

Politie grijpt 3V-oplichter

Prepaid creditcards zijn helaas ook erg in trek bij oplichters. Deze week is er een verdachte opgepakt in een grootschalige fraude met 3V Cards. Dat meldt het tv-programma Opgelicht.

In Amsterdam is een man aangehouden die wordt gekoppeld aan liefst 750 aangiftes van fraude met de 3V Card. Dat is een prepaid creditcard die tot november vorig jaar werd aangeboden door Visa-uitgever 3V Benelux.

De 3V Card is net zoals alle andere prepaidcards een lege betaalkaart die je in de boekhandel kunt kopen. Je stort er na online registratie zelf geld op. Vervolgens kun je hem als Visa-creditcard gebruiken.

Dat kan anoniem. De kaart is namelijk niet gekoppeld aan een bankrekeningnummer, de houder hoeft bij activering alleen een e-mailadres of telefoonnummer op te geven. Dat kunnen makkelijk valse gegevens zijn.

3V Cards zijn vanwege dat laatste ook erg geliefd bij internetoplichters. Consumentenprogramma's als Radar en Opgelicht hebben daar al vaker op gewezen in hun uitzendingen.

Hoe gaat de oplichting met de 3V Card?

Een oplichter biedt bijvoorbeeld concerttickets aan op Marktplaats en laat de geïnteresseerde koper via iDeal geld overmaken naar een 3V Card. De oplichter laat het slachtoffer zo een kaart opladen en neemt het geld vervolgens onmiddellijk op bij een pinautomaat.

Kaartuitgever 3V kan vanaf dat moment het bedrag niet meer terughalen. Het slachtoffer is zijn geld kwijt en kan fluiten naar de kaartjes.

De dief maakt gebruik van de anonimiteit die dit financiële product biedt. Toch kon de politie een verdachte traceren na onderzoek van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting, dat gegevens van 2.100 van dit soort fraudezaken vergeleek.

In maart vorig jaar werd bij een aanhouding in Amsterdam toevallig een grote hoeveelheid 3V Cards gevonden. Deze betaalkaarten konden worden gekoppeld aan 750 aangiftes, met een gezamenlijke schade van 50.000 euro. Hiermee kwam een crimineel netwerk bloot te liggen.

Waar moet je op letten?

Voor consumenten is het belangrijk om te weten dat een internetaankoop verdacht is als de aanbieder vraagt om het koopbedrag over te maken naar een prepaid creditcard. 3V waarschuwde op zijn site dat je nooit de kaart van een onbekende moet opwaarderen.

De 3V Prepaid Visa Card wordt inmiddels niet meer uitgegeven. Criminelen kunnen echter ook andere prepaid creditcards inzetten, zoals de DB Card, Money2go, Skrill, Cash Passport en Pay2d.

(door Ton Hermans, 3 februari 2017)