Creditcards vergelijken

Vakantieganger Turkije verplicht aan de creditcard

De reisbranche is boos over het nieuwe visum van Turkije, verplicht voor Nederlandse toeristen. Het kan namelijk alleen worden betaald met een creditcard.

Betalen in Turkije, heel anders dan in de EU

In Turkije is de creditcard overal aanwezig. Hoe anders dan in de EU, waar steeds minder Nederlanders de creditcard trekken vanwege een steeds grotere integratie van de betaalmarkt. Binnen de EU kun je in steeds meer landen prima terecht zonder creditcard.

De reisbranche is daarom ook woest op het nieuwe visum dat door Turkije is geïntroduceerd. Er was al jaren sprake van Visum voor wie in Turkije op vakantie wilde gaan. Nu, is er een extra eis, waar niet iedere vakantieganger zich mogelijk van bewust is: het visum moet betaalt worden met een creditcard. Heb je dus geen creditcard, dan kom je Turkije dus niet meer in. Het visum kan overigens ook alleen van te voren via het internet worden aangeschaft. Turkije volgt hiermee het voorbeeld van de VS waar ook alleen van te voren via het internet enkel met een creditcard een Visum aangevraagd moet worden. Het voordeel is het nieuwe systeem is wel dat u vermoedelijk veel sneller Turkije in kunt komen, omdat u geen Visum meer hoeft aan te schaffen.

De euro in Turkije, maar met koersopslag

Betalen in euro's in Turkije werkt ook net anders: u betaalt u namelijk een wisselkoersopslag, al gauw 2% per betaling. Dit heeft te maken dat Turkije niet in de Eurozone zit, en dan geldt bij betalingen in euro's toch een wisselkoersopslag. U betaalt als u met Turkse Lires betaalt overigens ook een dergelijke opslag.

UPDATE: eind januari werd bekend dat de introductie van het e-Visum is uitgesteld tot november 2014, na grote druk vanuit internationale reisorganisaties.

bron:
nos.nl
uitstel e-visum voor Turkije