Creditcards vergelijken

De Europese tak van Visa overweegt tot eventuele verkoop

Volgens Amerikaanse media overweegt Visa Europa tot verkoop van hun Europese tak, en ze hebben mogelijk plannen tot het creëren van een eigen Europees creditcard netwerk.

Wat is Visa Europa?

Visa Europa maakt deel uit van het grote Amerikaanse Visa creditcard netwerk. In Europa merken wij nauwelijks het verschil, maar het gros van de kaarten functioneert op het Europese netwerk van Visa. Om onder de naam van Visa te opereren moeten de banken gezamenlijk wel een bepaald bedrag (royalty’s) aan Visa Amerika betalen. In het bestuur van Visa Europa vinden we afgevaardigden van grote banken als Barclays en BNP Parisbas.

Waarom een verkoop?

Op het moment schijnen bronnen te bevestigen dat Visa Europa zo’n 3 miljard dollar waard is. Visa Europa zou willen verkopen omdat het denkt zelf een efficiënter systeem te kunnen opzetten, zonder hulp van Visa. Ook willen ze hiermee de onduidelijkheid weg halen bij de bezitters van een Visa creditcard, het is vaak namelijk niet duidelijk onder welk netwerk zij vallen.

De ideeën van de Europese banken zijn nog in een vroeg stadium, maar het is mogelijk dat in april de eerste officiële berichten naar buiten komen.

Bron: Financieel Dagblad en De Financiële Telegraaf