Creditcards vergelijken

Wat als mijn partner schulden maakt met de creditcard?

Als je getrouwd bent, of geregistreerd partner, dan heb je samen in principe één vermogen. Jouw bezittingen zijn automatisch ook van de ander. Maar tegelijk ben je ook verantwoordelijk voor elkaars schulden.

Maakt een van de twee schulden met zijn creditcard, dan is de ander daar ook aansprakelijk voor. Ook al staat de kaart misschien maar op één naam.

Dit geldt niet als je onder zogenaamde huwelijksvoorwaarden bent getrouwd. Je hebt dan in het gemeentehuis geregeld dat jullie vermogens gescheiden zullen blijven.

Ook is er geen sprake van gezamenlijk vermogen als je geen officieel geregistreerd partners bent en alleen maar samenwoont. Al dan niet met een samenlevingscontract dat is opgemaakt bij de notaris, dat maakt geen verschil.

Gezamenlijke rekening

Toch kun je ook ongetrouwd of binnen een huwelijk onder voorwaarden geconfronteerd worden met een negatief creditcardsaldo van je partner. Dit kan gebeuren als de creditcard gekoppeld is aan een gezamenlijke rekening van jullie beiden.

Met een gezamenlijke rekening sta je in voor elkaars uitgaven. Beide partners mogen de rekening vrij gebruiken, zonder dat er voortdurend toestemming moet worden gevraagd aan de ander.

Voor de bank zijn jullie beiden aansprakelijk voor eventuele roodstand. Die kan ook ontstaan door creditcardgebruik van een van de partners.

Een belangrijke tip: koppel een creditcard niet aan een gezamenlijke rekening maar neem allebei een eigen creditcard en koppel deze aan een individuele rekening. Gebruik de gezamenlijke rekening qua uitgaven alleen voor de vaste woonlasten, de boodschappen en gezamenlijke uitjes.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 11 september 2019)