Creditcards vergelijken

Wat doe je met een gevonden creditcard?

Ton Hermans

16/01/2020

Heb je een creditcard of betaalpas gevonden op straat? Of zelfs een portemonnee met een of meer kaarten? Ga dan niet zelf speuren naar de eigenaar maar geef je vondst af bij de gemeente.

Een creditcard of bankpas die ergens onbeheerd is achtergelaten, behoort in eerste instantie toe aan de gemeente waar je hem vindt. Dat geldt voor alle gevonden voorwerpen.

Breng de creditcard dus bij voorkeur naar de betreffende gemeente, of eventueel je eigen gemeente als je de vondst mee naar huis hebt genomen. Afgeven bij de politie lijkt een goede gedachte. Maar waarschijnlijk verwijst de politie je alsnog door naar het gemeentehuis.

Digitaal melden is ook mogelijk. Dat doe je op verlorenofgevonden.nl of ilost.nl. Nederlandse gemeentes werken samen met deze twee websites. Je ziet daar misschien ook of iemand de creditcard als verloren heeft opgegeven.

Gevonden in trein of bus

Vind je de kaart in de trein? Geef hem dan aan de conducteur of een andere NS-medewerker. In een bus geef je de kaart aan de chauffeur.

Probeer in geen geval te achterhalen of er geld op de kaart staat. Dat staat wellicht gelijk aan misbruik van de kaart, en dan maak je je schuldig aan fraude.

Ben je je eigen creditcard kwijtgeraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de klantenservice van de creditcardmaatschappij.

(Creditcardvergelijking, 16 januari 2020)