Creditcards vergelijken

Wat koopt de Nederlander met zijn creditcard?

Met een creditcard kun je in principe alles aanschaffen, van een pak hagelslag tot een huis. Benieuwd waar anderen het plastic kaartje meestal voor tevoorschijn halen? Bekijk onze exclusieve lijstjes van meest voorkomende bestedingen in Nederland. 

Nee, de eigen woning staat nog niet in de top 10 van creditcardaankopen in ons land, dat zal geen verrassing zijn. Maar enkele voor de hand liggende producten zoals boeken en downloads halen de hitparade evenmin.

Eten, drinken, vliegen, slapen 

De Nederlander trekt de creditcard het vaakst voor eten en drinken. In een jaar rekenen we samen 28,5 miljoen keer af met Visa, Mastercard of American Express voor een lunch, diner of tussendoortje. Gemiddeld is dat 4,3 keer met één kaart.

Het meeste geld geven we hier echter niet aan uit. Veruit het grootste aantal creditcardeuro's gaat naar vliegreizen en hotels: liefst 3,2 miljard. 

Benzine tanken doen we ook heel vaak met de creditcard, zo'n 17,5 miljoen keer in een jaar. Daarnaast kopen we veelvuldig kleding, schoenen en gezond- en schoonheidsproducten. Plus, best opvallend, dingen die we nodig hebben om te klussen en tuinieren. 

Voor dit doe-het-zelven kiezen we de creditcard zelfs vaker dan voor computers en andere elektronische apparaten. Maar aan elektronica wordt wel veel meer geld uitgegeven: met 1,3 miljard euro is het qua totale besteding de nummer 2 achter reizen en verblijf. 

Ander land, ander gebruik

In andere landen wordt de creditcard meestal ook anders gebruikt. Belgen bijvoorbeeld boeken er nog veel vaker een vliegreis of hotel mee dan Nederlanders.

Fransen rekenen met de kaart hoofdzakelijk eten en drinken af, samen voor zo'n 75 miljard euro in een jaar. Chinezen op hun beurt gebruiken de creditcard voor kleding en schoenen, opgeteld voor liefst 92 miljard euro.

Amerikanen tot slot zijn de absolute grootverbruikers. Zij spenderen het meest aan reizen en verblijf (368 miljard dollar) en kleding (325 miljard dollar). Ze zijn ook relatief dol op gezondheidsproducten. Deze kopen ze vaker met de creditcard dan brandstof. 

Bekijk hier onze actuele top 10 van aankopen en bestedingen met reguliere creditcards in Nederland.

(door Ton Hermans, 12 augustus 2015; Bron: Datamonitor, metingen 2013)