Creditcards vergelijken

Webshop kan niet zomaar met creditcard laten betalen

Liefst driekwart van de Nederlanders denkt dat elke webshop de creditcard als betaalmogelijkheid kan aanbieden. Dat klopt niet, zegt de uitgever van Visa en Mastercard.

Webwinkels die hun klanten de optie willen geven om met de creditcard af te rekenen worden vooraf gecontroleerd, laat International Card Services vandaag weten.

ICS, het bedrijf dat in Nederland het gros van de creditcards verstrekt, heeft andermaal onderzoek laten doen naar de kennis van de Nederlander over betalen met de kaart. Dat webshops niet gescreend worden komt dit keer als grootste misverstand uit de bus.

Creditcardoptie is juist keurmerk 

Niet elke webwinkel mag dus zomaar Visa of Mastercard aanbieden. Volgens de uitgever moeten we de mogelijkheid tot online betalen met een creditcard dan ook juist zien als een keurmerk. "De webshophouder toont er namelijk mee aan dat hij voldoet aan alle eisen op het gebied van veiligheid", zegt ICS.

Toch oppassen voor nepshops 

Wel moet een koper goed controleren dat hij zich in een echte webshop bevindt. Valse webshops zijn meestal te herkennen aan behoorlijk belabberd taalgebruik. Maar een moderne oplichter let daarop en wordt steeds beter in zijn Nederlands. 

Hoe herken ik een frauduleuze webwinkel? 

De belangrijkste tip is dat je altijd kijkt of de URL van de webshop wel begint met 'https'. Dat betekent namelijk dat creditcardgegevens versleuteld worden en niet te achterhalen zijn.  

Een tweede tip is dat je de aangeboden verkoopprijs vergelijkt op andere sites. Een te grote afwijking zou argwaan moeten bezorgen.

Tot slot is het belangrijk om vóór een online aankoop de identiteit van de ondernemer te checken. Die moet altijd onder aan de site staan omschreven in de algemene voorwaarden. 

(door Ton Hermans, 15 september 2015)