Creditcards vergelijken

Xapo lanceert de eerste bitcoincreditcard

Het kon niet uitblijven, de eerste bitcoincreditcard is op de markt gekomen, genaamd Xapo.

Bitcoin lijkt als fenomeen een revolutie in betaalsystemen teweeg te brengen. Of de cryptomunten in hun huidige vorm over 10 jaar nog bestaan is onzeker, maar de principes achter bitcoin zullen zeker een blijvende impact hebben.

Xapo Card

Met de Xapo Mastercard kun je jouw eigen bitcoins gebruiken om overal te betalen waar Mastercard-creditcards worden geaccepteerd. De Xapocreditcard is de verbindende schakel tussen jouw bitcoinwallet en het Mastercardnetwerk. Xapo is dan ook vooral een opslag- en walletdienst voor bitcoins.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tijdelijk creditcardnummers aan te maken die gebruikt kunnen worden voor betalingen op het Mastercardnetwerk. Voor 15 dollar kun je een fysieke pas kopen, zodat je ook in winkels met de Xapocreditcard kan betalen.

De toekomst van bitcoin hangt vooral af van de diensten die rondom de cryptomunt worden gemaakt. Ook de Xapo is zo'n dienst. Per transactie moet Xapo wel onderhouden worden tegen 2 à 3 % commissie. Dergelijke kosten zijn flink, zeker gezien het feit dat banken meestal ook nog eens 2% koersopslag hanteren bij wisselkoersen.

Bitcoincreditcard versus prepaid creditcard

Feitelijk is de bitcoincreditcard een speciaal soort prepaid creditcard. Je moet eerst altijd geld storten in je wallet voordat je kunt betalen. Er is dus geen sprake van een normale creditcard, waarmee je je uitgaven pas aan het einde van de maand zou hoeven te betalen.

Xapo is gevestigd in Hongkong en wereldwijd actief.


(© Creditcardvergelijking, april 2014; bronnen: Xapotechcrunch.com, gigaom.com)