Hoe is Mastercard ontstaan?

Creditcards vergelijken

De Mastercard is de meest voorkomende creditcard in Nederland. Hoe is Mastercard eigenlijk ontstaan? En hoe kom je op dit moment aan zo'n creditcard?

In 1967 introduceerde een groep Californische banken de 'Master Charge', hun eigen creditcard. Deze banken waren beducht op de snelle opkomst van Visa - het creditcardmerk dat er dus eerder was.

Mastercard heeft van meet af aan altijd een sterke positie gehad binnen de bankenwereld. In Nederland geven de grote banken nog steeds vrijwel alleen Mastercard-creditcards uit. 

Pas in 1979 werd de naam Master Charge vereenvoudigd tot Mastercard. In 2002 werd Europay International SA overgenomen. Dat was toen een grote creditcarduitgever, bekend onder de naam Eurocard.

De naam Eurocard verviel echter snel, binnen afzienbare tijd werd alleen nog de naam Mastercard gebruikt.

Mastercard: ook bankonafhankelijk

In Nederland zijn er nu twee soorten Mastercards:
 

  • Banken-Mastercards. Deze creditcards van de bank zijn alleen in combinatie met een bepaalde bankrekening te gebruiken. Bijna alle banken in Nederland geven deze Mastercards uit.
     
  • Bankonafhankelijke Mastercards. Deze worden uitgegeven door International Card Services. Een bankonafhankelijke Mastercard is niet gebonden aan een specifieke bank en kan dus worden gebruikt bij iedere Nederlandse bankrekening.
     

Mastercard Worldwide

Er is ook nog Mastercard Worldwide. Dit is een wereldwijde organisatie die bestaat uit ruim 25.000 financiële instituten. Deze organisaties geven ieder lokaal Mastercard-creditcards uit onder hun eigen naam. Mastercard Worldwide biedt een veilig betaalnetwerk en geeft zelf nooit Mastercards uit. De Mastercard-organisatie draagt zorg voor het vergroten van het aantal kaartacceptanten, zodat Mastercardhouders op steeds meer plekken terechtkunnen.

Mastercard versus Maestro

De Mastercard-organisatie is verder bekend van Maestro, het systeem van pinpasbetalingen. Bijna elke Nederlandse bankpas heeft het Maestrologo. Het is echter niet hetzelfde netwerk als Mastercard. Maestro staat niet voor een creditcard maar voor een debitcard, een gewone betaalpas. Als je ergens met Mastercard kunt betalen, betekent dit niet dat je ook met Maestro terechtkunt.

Hoe kom ik aan een Mastercard?

Je kunt via het Mastercard-overzicht op Creditcardvergelijking een creditcard selecteren en daarna makkelijk en snel online een aanvraag indienen.

(© Creditcardvergelijking)