Voor wie is een virtuele creditcard geschikt?

Creditcards vergelijken

Wat zijn de voordelen van een virtuele creditcard?

Een virtuele kaart kan handig zijn voor mensen die bang zijn dat ze gehackt worden tijdens hun aankoop met een gewone creditcard. Een virtuele creditcard is dan een uitkomst.

Een virtuele wegwerpkaart is maar eenmalig geldig. Het nummer verdwijnt automatisch na gebruik. Andere virtuele kaarten kun je wel herhaaldelijk gebruiken. Je kunt dan zelf bepalen hoeveel je ermee kunt besteden. Zodoende loop je weinig risico.

Een virtuele prepaidcreditcard kan ook interessant zijn voor mensen die geen recht hebben op een gewone creditcard. Je inkomen wordt namelijk niet getoetst. Let wel op, voor sommige kaarten moet je 18 jaar of ouder zijn. Je stort simpelweg geld op je 'kaart' via je bankrekening, daarna kun je aankopen doen op het internet. Je loopt geen risico op schulden. Want geen geld op de kaart betekent geen aankoop.

Virtuele creditcard versus een prepaid creditcard

Een virtuele creditcard is een prepaid creditcard. Ze hebben allebei dezelfde voordelen. Je kunt ze aanvragen zonder inkomenstoets en je kunt er geen schulden mee maken. Je stort immers vooraf een bedrag op de kaart.

Een voordeel van de virtuele creditcard in vergelijking met een fysieke prepaid creditcard is dat je er geen milieubelastend plastic kaartje voor nodig hebt. Bovendien kun je de virtuele creditcard altijd makkelijk via internet of in een app aanvragen en via internet betalen, bijvoorbeeld met iDeal.

Een nadeel van de virtuele creditcard in vergelijking met een fysieke prepaid creditcard is dat je er niet mee kunt betalen in winkels en geen contant geld mee kunt ophalen. Ook zijn virtuele creditcards soms maar eenmalig te gebruiken. Voor je veiligheid is dat juist een voordeel.

(Virtuele) Prepaid creditcard versus een reguliere creditcard

Waarom kiezen voor een prepaid of virtuele creditcard en niet voor een gewone creditcard? Als je geen 100% vertrouwen hebt in de sites waarop je aankopen verricht, of als je er niet van houdt om lukraak je creditcardgegevens te verspreiden, dan kun je voor een virtuele en/of prepaidcreditcard kiezen.

Wel zijn hier enkele nadelen aan verbonden. Op het internet werkt de virtuele creditcard feilloos, maar in het dagelijks leven niet.

Hetzelfde geldt voor de prepaid creditcard. Prepaidcards worden meestal niet geaccepteerd voor de huur van een auto en ook niet bij tankstations waar vooraf moet worden betaald.

Bovendien kennen (virtuele) prepaidcreditcards soms een vrij lage bestedingslimiet. Het is belangrijk om daarop te letten bij de aanschaf van een kaart. Bedenk goed waar je de kaart het meest voor nodig hebt.

(© Creditcardvergelijking, 2019)