Hoe veilig is Visa?

Creditcards vergelijken

Een Visa-card is relatief veilig. Visa zal in veel gevallen fraude kunnen voorkomen. En bij daadwerkelijk misbruik kun je vaak je geld terugkrijgen, zolang je bedachtzaam blijft.

Je kunt fraude op verschillende manieren uitsluiten:

1. Blokkeer je creditcard als je hem bent kwijtgeraakt. Als je op reis gaat, is het dus verstandig om de telefoonnummers bij je te hebben waarmee je Visa- en bankpassen kunt blokkeren. Een overzicht van telefoonnummers vind je hier. Blokkeren kan ook steeds vaker online, binnen je account.

Je loopt minder risico als je je pincode niet verliest. Noteer deze dus nergens. Hoeveel van de schade je vergoed krijgt, hangt sterk af van de desbetreffende Visa-creditcardmaatschappij.

2. Bekijk altijd goed je transactieoverzicht. Mogelijk staan er onjuiste afschrijvingen op. Na de ontvangst van het rekeningoverzicht heb je vaak een maand of meer de tijd om een transactie ongedaan te maken. Neem hiervoor contact op met de uitgever van je Visa-kaart.

3. Gebruik 3D Secure. Dit is een extra wachtwoord speciaal voor internetbetalingen. Je kunt dit wachtwoord aanmaken door in te loggen op Mijn ICS. Of keur de betaling goed in de app met je pincode of vingerafdruk.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer initiatieven om Visa-cards veiliger te maken. Binnen enkele jaren is Visa net zo veilig geworden als de gewone bankpas. Dit komt onder andere door de introductie van een chip op de creditcard.

4. Visa + e-mailbericht = niet doen. Visa stuurt je nooit e-mails, omdat e-mails per definitie makkelijk te kraken zijn. E-mailberichten over creditcards zijn daarom niet te vertrouwen. Met phishing leiden criminelen je via e-mails naar nagemaakte inlogsites van je bank of creditcardaanbieder. Ga niet in op deze e-mails en breng eventueel je creditcardaanbieder op de hoogte van de mail.

Installeer een virusscanner, de laatste webbrowser en zet je firewall aan. Berichten dat je een prijs ontvangt als je je creditcardgegevens overhandigt, zijn te mooi om waar te zijn.

Lees verder op de site Veiligbankieren.nl

(© Creditcardvergelijking)