Creditcards vergelijken

Ik moet bijbetalen als ik met de creditcard wil afrekenen, mag dat wel?

Mogen er extra kosten worden aangerekend als ik met de creditcard wil betalen?

Nee, sinds de invoering van betaalrichtlijn PSD2 mag dat nog slechts in beperkte gevallen. Een deel van dit artikel is verouderd. Zie de update onderaan.


Het gaat hier om de veelbesproken creditcardtoeslag.

Voorwaarden voor de winkelier (regeling vóór februari 2019)

Wettelijk zijn er voorwaarden verbonden aan een toeslag op creditcardbetalingen. De extra kosten:

- moeten duidelijk van tevoren worden aangekondigd

- mogen niet hoger zijn dan de kosten die de creditcarduitgever in rekening brengt bij de winkelier

- mogen maximaal 0,3% van de verkoopprijs zijn.

Dit zijn Europese regels die gelden voor elk product. In het verleden hielden bedrijven zich hier niet altijd aan. Bijvoorbeeld in de reisbranche, waar zo'n toeslag flink kon oplopen, tot wel 10%. Bij sommige vliegmaatschappijen zoals Ryanair was het bovendien onmogelijk om zonder creditcard te betalen.

Hiermee was de creditcardtoeslag feitelijk een verkapte prijsverhoging. Tegen dergelijke praktijken zijn er nu dus Europese regels.

Verbod op creditcardtoeslag

Vanaf 2018 wordt de creditcardtoeslag verboden in de hele EU. In Engeland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Zweden is het verbod al eerder ingevoerd.

In Nederland geldt tijdelijk nog het plafond van 0,3%. Maar er is nauwelijks controle op. Daardoor komt het nog regelmatig voor dat winkeliers hogere extra kosten rekenen dan is toegestaan. Je kunt zo'n winkelier het best wijzen op het wettelijk plafond.

(© Creditcardvergelijking)

Update oktober 2017: de minister van Financiën heeft de EU gevraagd om de invoering van het verbod uit te stellen tot voorjaar 2018. 

Update februari 2019: met de invoering van de PSD2-richtlijn is de creditcardtoeslag ook in Nederland vanaf nu niet meer toegestaan. Mits de consument een normale Visa Card of Mastercard gebruikt. 

Voor zakelijke creditcards en voor kaarten van American Express en Diners Club mag nog wel een toeslag worden aangerekend. Deze kaarten worden niet tot de consumentenbetaalmiddelen gerekend.