creditcardvergelijking.nl
HomeVraag Extra Geld Betalen Voor Gebruik Creditcard

 Ik moet bijbetalen voor het gebruik van mijn creditcard, mag dat wel?creditcard

Mogen er extra kosten worden gerekend voor het gebruik van de creditcard?

Ja, een winkelier mag dat in principe doen, maar in zeer beperkte mate. Wettelijk zijn er voorwaarden verbonden aan een toeslag op creditcardbetalingen. De extra kosten:

  • moeten duidelijk van te voren worden aangekondigd
  • mogen niet hoger zijn dan de kosten die de creditcarduitgever in rekening brengt bij de winkelier
  • mogen maximaal 0,3% van de verkoopprijs zijn.

Dit zijn Europese regels die gelden voor elk product. In het verleden hielden bedrijven zich hier niet altijd aan. Bijvoorbeeld in de reisbranche, waar zo'n toeslag flink kon oplopen, tot wel 10%. Bij sommige vliegmaatschappijen zoals Ryanair was het bovendien onmogelijk om zonder creditcard te betalen.

Hiermee was de creditcardtoeslag feitelijk een verkapte prijsverhoging. Tegen dergelijke praktijken zijn er nu dus Europese regels.

Verbod op creditcardtoeslag

Vanaf 2018 wordt de creditcardtoeslag verboden in de hele EU. Tot die tijd mogen lidstaten nog zelf beslissen. In Engeland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Zweden is het verbod al ingevoerd.

In Nederland geldt het plafond van 0,3%. Maar er is nauwelijks controle op. Daardoor komt het nog regelmatig voor dat winkeliers hogere extra kosten rekenen dan toegestaan. U kunt zo'n winkelier het best wijzen op het wettelijk plafond.

Lees hier meer over de creditcardtoeslag.