Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Ik moet bijbetalen als ik met de creditcard wil afrekenen, mag dat wel?

Mogen er extra kosten worden aangerekend als ik met de creditcard wil betalen?

Ja, een winkelier mag dat in principe doen, maar in zeer beperkte mate en in de toekomst waarschijnlijk niet meer. Het gaat hier om de veelbesproken creditcardtoeslag.

Voorwaarden voor de winkelier

Wettelijk zijn er voorwaarden verbonden aan een toeslag op creditcardbetalingen. De extra kosten:

- moeten duidelijk van tevoren worden aangekondigd

- mogen niet hoger zijn dan de kosten die de creditcarduitgever in rekening brengt bij de winkelier

- mogen maximaal 0,3% van de verkoopprijs zijn.

Dit zijn Europese regels die gelden voor elk product. In het verleden hielden bedrijven zich hier niet altijd aan. Bijvoorbeeld in de reisbranche, waar zo'n toeslag flink kon oplopen, tot wel 10%. Bij sommige vliegmaatschappijen zoals Ryanair was het bovendien onmogelijk om zonder creditcard te betalen.

Hiermee was de creditcardtoeslag feitelijk een verkapte prijsverhoging. Tegen dergelijke praktijken zijn er nu dus Europese regels.

Verbod op creditcardtoeslag

Vanaf 2018 wordt de creditcardtoeslag verboden in de hele EU. In Engeland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Zweden is het verbod al eerder ingevoerd.

In Nederland geldt het plafond van 0,3%. Maar er is nauwelijks controle op. Daardoor komt het nog regelmatig voor dat winkeliers hogere extra kosten rekenen dan toegestaan. Je kunt zo'n winkelier het best wijzen op het wettelijk plafond.

Lees hier meer over de creditcardtoeslag.

(© Creditcardvergelijking)

Update oktober 2017: de minister van Financiën heeft de EU gevraagd om de invoering van het verbod uit te stellen tot voorjaar 2018. Mogelijk gaat het verbod ook niet gelden voor alle creditcards. Het kan zijn dat voor zakelijke creditcards en voor kaarten van American Express nog wel een toeslag mag worden aangerekend.