Creditcards vergelijken

Hoe betaal ik de rekening van mijn creditcard?

Bij een gewone creditcard (niet prepaid) betaalt u altijd achteraf, aan het eind van de maand.

Een creditcarduitgever schiet u eigenlijk een maand lang geld voor.

Elke betaling die u verricht, wordt direct verrekend met uw creditcardsaldo. Maar u hoeft dit saldo niet onmiddellijk aan te vullen. U bouwt gedurende de maand een openstaand saldo op. Dit kan nooit verder oplopen dan uw maandelijkse limiet. Uw transacties en saldo kunt u via het internet inzien.

In de laatste dagen van de maand maakt de creditcarduitgever een overzicht van alle transacties van die maand, en hij stuurt u de rekening. Als u deze op tijd en volledig betaalt, dan betaalt u geen rente. U ontvangt zo kosteloos uitstel van betaling gedurende telkens één maand.

Bij een prepaidcard betaalt u altijd vooraf.

De creditcarduitgever schiet u in dit geval niets voor. U kunt dus ook niet lenen met een prepaid creditcard. Transacties worden altijd meteen afgeschreven van uw tegoed.

Wat is het minimum dat ik moet terugbetalen aan het einde van de maand?

Bij de meeste creditcards is er ook een optie om gespreid terug te betalen, in plaats van maandelijks volledig. Dit moet u wel apart aanvragen, het is meestal geen standaardoptie.

Het minimaal te betalen bedrag is meestal zo'n 5% van het openstaande saldo, met een minimum van 50 euro. Als u gespreid terugbetaalt, krijgt u wel te maken met rente.

Uw betalingen worden dan niet langer gratis voor u vooruitbetaald. U betaalt rente over het volledige openstaande saldo. Deze rente is relatief hoog.