Creditcards vergelijken

Hoe moet ik de creditcardrekening betalen?

Een creditcardmaatschappij schiet elke betaling voor. Hierdoor ontvang je feitelijk krediet − daarom heet het ook een kredietkaart. Toch moet je de rekening uiteindelijk zelf betalen. Hoe gaat dat?

De rekening van je creditcard ontvang je meestal aan het eind van de maand. Je kunt deze rekening op drie manieren betalen:

1. Je voldoet de opgemaakte rekening meteen volledig

Rond de 25e van de maand ontvang je de verzamelrekening van alle transacties die je in de afgelopen maand hebt verricht. 

Je hoeft hier geen rente over te betalen als je op tijd - binnen een aantal dagen of weken, afhankelijk van de aanbieder (*) - de volledige opgemaakte rekening voldoet. Zo heb je dus gratis uitstel van betaling ontvangen.

Het betalen van de rekening kan op verschillende manieren: het gaat meestal online via iDeal of per automatische incasso. Het voordeel van automatische incasso is dat je nooit te laat bent, zolang het saldo op je bankrekening (tegenrekening of inningsrekening) voldoende is.

Betalen via internetbankieren kan meestal ook.

2. Je kiest voor gespreid terugbetalen (**)

Een andere optie is om rekeningen niet helemaal maar slechts gedeeltelijk terug te betalen, in meerdere termijnen. Je bent dan wel rente verschuldigd. De rente wordt berekend over het saldo dat is voorgeschoten. Je ontvangt dan (normaliter) geen gratis uitstel van betaling meer.

Dit gespreid terugbetalen moet je wel vooraf aanvragen. Het kan alleen als je eerst een kredietovereenkomst afsluit. Dat is mogelijk tijdens de aanvraag van je creditcard maar kan ook later nog, als je al een tijdje in bezit bent van de kaart.

Zodra je dan betaalt in een winkel of webshop, leen je feitelijk geld. Het rentetarief ligt meestal rond het wettelijk maximum van 14% per jaar (***).

Het is altijd mogelijk om extra af te lossen of de wijze van terugbetalen weer aan te passen naar maandelijks volledig.

Heb je geen kredietovereenkomst en betaal je de rekening toch niet (helemaal) binnen de gestelde termijn, dan wordt er een boete aangerekend. Denk hierbij aan 2% van het openstaande bedrag.

3. Je betaalt vooruit

Als je een prepaidcard hebt, dan betaal je altijd vooruit. Dit betekent dat je eerst geld moeten overmaken naar je prepaid creditcard, voordat je betalingen kunt verrichten.

Gewone creditcards bieden meestal ook de mogelijkheid om vooruit te betalen. Je kunt extra geld overmaken naar je creditcardrekeningnummer. Hiermee verhoog je de bestedingsruimte (je limiet plus saldo).

Heb je bijvoorbeeld een limiet van 1.500 euro en wil je een reis boeken van 1.000 euro, dan kun je overwegen om eerst 1.000 euro over te boeken naar de rekening van je creditcard.

Aan het einde van de maand wordt de rekening vereffend. Heb je geld over, dan blijft dit bij sommige creditcards staan (bij Visa en Mastercard van ICS). Bij andere creditcards kan het zijn dat het positieve saldo automatisch wordt teruggeboekt.

(*) Je betaalt geen rente als je de rekening volledig voldoet binnen:

- 14 dagen bij ING
- 21 dagen bij ICS (Visa World Card, Mastercard Classic, ANWB Visa Card)
- 30 dagen bij American Express.

(**) Gespreid betalen van je creditcardrekening kun je sinds april 2021 niet meer aanvragen bij ICS. Ook bij banken is dit niet meer mogelijk.

(***) De maximale leenrente is per 1 januari 2024 vastgesteld op 15 procent.


(© Creditcardvergelijking)