creditcardvergelijking.nl

 Als ik met een creditcard betaal, wanneer volgt dan de rekening?creditcard

Misschien weet u als creditcardbezitter niet goed wanneer uw uitgaven precies worden afgeschreven van uw bankrekening.

Bedragen die u uitgeeft met een creditcard hoeft u niet meteen te betalen. Het geld wordt door de creditcarduitgever voorgeschoten en pas aan het eind van de maand in rekening gebracht.

Het rekeningoverzicht

Meestal tussen de 25e en 30e dag van de kalendermaand ontvangt u per post en/of digitaal een rekeningoverzicht met daarop uw recente creditcarduitgaven. Hierna hebt u 1 tot 2 weken de tijd om deze rekening te betalen, afhankelijk van de aanbieder.

U kunt de rekening voldoen met een acceptgiro. Dit kan in principe bij elke bankrekening. U kunt ook kiezen voor automatische incasso, dan heeft u er geen omkijken meer naar. U moet bij de creditcardaanbieder dan een zogenaamde tegenrekening opgeven (uw normale bankrekening).

Met uw creditcard ontvangt u dus steeds gratis uitstel van betaling tot aan het einde van de maand. Dit kost u verder niets. Het heeft ook geen nadelen, zolang u weet dat u niet te veel uitgeeft.

Geen rente bij volledige betaling

Als u steeds de rekeningen van uw creditcardaanbieder volledig terugbetaalt, dan hoeft u geen rente te betalen. Bij veel aanbieders is het ook mogelijk om uw rekeningen gespreid terug te betalen. U moet dit wel apart aanvragen, bij de meeste creditcards is flexibel terugbetalen niet standaard.

Bij gespreid terugbetalen geldt er wel een rente. Dit is vrijwel altijd de wettelijk vastgestelde maximale rente van 15%, of bijna dat percentage. Dit is een vergelijkbaar tarief dat u moet betalen wanneer u rood staat bij de bank.

Bij een doorlopend krediet ligt het tarief meestal een stuk lager. Het terugbetalen gaat dan in vaste termijnen van bijvoorbeeld 50 euro. In dit bedrag is de verschuldigde rente meegenomen.