Creditcards vergelijken

Als ik met een creditcard betaal, wanneer volgt dan de rekening?

Misschien weet je als creditcardbezitter niet goed wanneer de uitgaven precies worden afgeschreven van je bankrekening.

Bedragen die je uitgeeft met een creditcard gaan niet meteen van je bankrekening af. De betaling bij de winkelier wordt door de creditcarduitgever voorgeschoten en pas aan het eind van de maand bij jou in rekening gebracht.

Het rekeningoverzicht

Meestal tussen de 25e en 30e dag van de kalendermaand ontvang je per post en/of digitaal een rekeningoverzicht met daarop je recente creditcarduitgaven. Hierna heb je 2 tot 4 weken de tijd om deze rekening te betalen, afhankelijk van de aanbieder.

Je kunt de rekening voldoen met iDeal. Dit kan in principe bij elke bankrekening. Je kunt ook kiezen voor automatische incasso, dan heb je er geen omkijken meer naar. Je moet bij de creditcardaanbieder dan een zogenaamde tegenrekening opgeven. Dat is in principe je normale bankrekening.

Met een creditcard ontvang je dus steeds gratis uitstel van betaling tot aan het einde van de maand. Dit kost je verder niets. Het heeft ook geen nadelen, zolang je weet dat je niet te veel uitgeeft.

Geen rente bij volledige betaling

Als je steeds de creditcardrekeningen volledig terugbetaalt, hoef je geen rente te betalen over het totaal van je uitgaven.

Bij enkele kaartuitgevers is het ook mogelijk om je rekeningen gespreid terug te betalen. Je moet dit wel apart aanvragen, bij de meeste creditcards is flexibel terugbetalen niet standaard.

Bij gespreid terugbetalen geldt er wel een rente. Dit is vrijwel altijd de wettelijk vastgestelde maximale rente van 14%, of bijna dat percentage. Dit is een vergelijkbaar tarief dat je moet betalen wanneer je rood staat bij de bank.

Bij een doorlopend krediet ligt het tarief meestal een stuk lager. Het terugbetalen gaat dan in vaste termijnen van bijvoorbeeld 50 euro. In dit bedrag is de verschuldigde rente meegenomen.

(© Creditcardvergelijking)