Wat is een creditcard?

Creditcards vergelijken

De creditcard is een pasje waarmee je wereldwijd kunt betalen. Elke uitgave gaat pas aan het eind van de maand van de bankrekening af.

Bij een normale bankpas gebeurt dat altijd onmiddellijk. De uitgever van de creditcard schiet jou elke betaling voor. Hij stuurt je aan het eind van de maand een rekening met alle betalingen die je hebt gedaan.

Je kunt die rekening meteen helemaal voldoen, binnen een aantal dagen na ontvangst. In dat geval kost het voorschieten je niets. Je hebt dan eigenlijk een heel korte, renteloze lening gehad.

Gespreid betalen is niet standaard

Sommige creditcarduitgevers bieden je de mogelijkheid om de rekening gespreid terug te betalen, in termijnen. In dat geval ben je rente verschuldigd over het saldo dat nog uitstaat.

In deze laatste situatie spreken we van een revolving creditcard. In Nederland is het in termijnen terugbetalen met een creditcard echter niet gebruikelijk en daardoor ook niet standaard.

Nederlanders voldoen de maandelijkse afrekening liever meteen volledig. In dat geval spreek je in het jargon over een deferred debitcard of chargecard. Deferred betekent uitgesteld; je stelt de terugbetaling uit tot het eind van de maand.

Vraag je in Nederland een creditcard aan, dan is het meestal standaard zo'n deferred debitcard.

Wil je gespreid terugbetalen, dan kun je dat bij de kaartuitgever apart aanvragen. Je moet dan wel een kredietovereenkomst tekenen. Dit is lang niet met elke creditcard mogelijk. Bijvoorbeeld niet met de kaarten van American Express en ook niet met zakelijke creditcards.

Belangrijk in het buitenland en op internet

Met je gewone bankpas kun je maar in een beperkt aantal landen terecht. Een creditcard is vrijwel overal te gebruiken, niet alleen in Nederland maar ook in de VS of bijvoorbeeld in Azië en Afrika.

Je moet dan wel Visa, Mastercard of American Express op de kaart hebben staan. Dat zijn de drie grootste betaalnetwerken voor creditcards.

Ook op internet is het heel vaak mogelijk om met een creditcard te betalen.

Kortingen en spaaracties

Creditcards bieden tot slot interessante extra voordelen voor de eigenaar. Dit verschilt sterk per kaart.

Zo zijn er creditcards waarmee je punten spaart bij elk gebruik, bijvoorbeeld voor geschenken of zelfs vliegreizen. Duurdere creditcards hebben vaak een uitgebreide reisverzekering en bieden hulp in het buitenland.

Ook zijn bij veel creditcards alle aankopen die je ermee doet verzekerd tegen verlies of beschadiging, soms wel een jaar lang.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, © 2017)


De belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van een creditcard hebben we hier op een rij gezet.