Over American Express

Creditcards vergelijken

American Express is zowel een creditcarduitgever als creditcardnetwerk. Visa en Mastercard geven zelf nooit creditcards uit, dit laten ze over aan bijvoorbeeld de Rabobank of de ING Bank. American Express geeft wel rechtstreeks creditcards uit.


Enkele belangrijke verschillen met Visa en Mastercard:

- American Express-creditcards zijn chargecards. Je moet je creditcardrekeningen altijd volledig voldoen. Flexibel betalen is niet mogelijk.

- Je spaart punten bij iedere euro die je met de kaart uitgeeft.

- De jaarlijkse kosten van de meeste Amex-creditcards zijn aanzienlijk hoger.

- American Express wordt relatief weinig geaccepteerd in Nederland.

- American Express stelt sinds 2020 geen inkomenseisen meer in Nederland. Voor een reguliere Visa of Mastercard moet je minstens 25.000 euro per jaar verdienen. Bij American Express is je inkomen alleen van belang voor het vaststellen van de bestedingslimiet.

Geschiedenis van American Express

American Express is eerder van start gegaan dan Visa en Mastercard. Het begon aan het einde van de 19e eeuw met het wereldwijd uitgeven van travellerscheques. In reactie op de lancering van Diners Club, dat de eerste creditcards uitgaf, startte American Express in 1950 met creditcards uitgeven.

Traditioneel heeft American Express zich altijd meer gericht op de rijkere consumenten. Ook vraagt het een relatief hoge vergoeding aan de winkelier.

Zo kan American Express zijn klanten weer belonen met het sparen van punten. Aan de andere kant is het hierdoor voor veel winkeliers minder aantrekkelijk om American Express-cards te accepteren in vergelijking met Visa en Mastercard.

(© Creditcardvergelijking)