Wat is een chargecard?

Creditcards vergelijken

Een chargecard, of charge card in het Engels, is de technische naam voor een creditcard die niet gekoppeld is aan een doorlopend krediet.

Dat betekent dat je elke maand de rekening van je uitgaven volledig moet voldoen. Spreiden over termijnen is dus niet mogelijk met een chargecard.

Je hoeft met deze creditcard dan ook geen rente te betalen aan de bank of creditcardmaatschappij.

Welke creditcards zijn chargecards?

Alle creditcards van American Express zijn chargecards. Maar veel andere creditcards in Nederland zijn dat meestal ook als je ze voor het eerst gebruikt.

Bijvoorbeeld ook de Visa World Card, de Mastercard Classic en de ANWB-creditcards zijn standaard zo ingesteld. Bij deze creditcards heb je echter wel de mogelijkheid om gespreid terug te betalen. Maar dat kan alleen als je er zelf nadrukkelijk om vraagt.

Gaat de creditcardmaatschappij akkoord met je aanvraag voor gespreid betalen, dan moet je een kredietovereenkomst tekenen. In dat geval spreken we niet langer van een chargecard, maar van een revolving creditcard.

Je gaat dan rente betalen over het openstaande bedrag. Je krijgt hiervoor geen nieuwe kaart, je kunt je bestaande pasje blijven gebruiken.

De creditcard weer terugzetten naar een chargecard mag altijd, mits je de eventuele schuld aflost.

Wat is belangrijk om te weten?

De term chargecard kom je eigenlijk alleen tegen als je American Express gebruikt. Het belangrijkste is dat je weet dat je met een chargecard geen geld kunt lenen.

Wel schiet de creditcardmaatschappij al je betalingen een maand lang voor. De kaart opladen is niet nodig.

(© Creditcardvergelijking, juli 2017; laatst gecontroleerd november 2020)