Creditcards: de belangrijkste begrippen uitgelegd

Creditcards vergelijken

Weet je niet wat al die creditcardtermen betekenen? Hier leggen we de belangrijkste begrippen uit, in alfabetische volgorde.

3D Secure

Verzamelnaam voor een extra beveiligingsstap bij het doen van betalingen op internet. Visa noemt dit Visa Secure. Mastercard heeft de Mastercard Securecode.

Aankoopverzekering

Wanneer je een product koopt met je creditcard, staat de creditcardmaatschappij tijdelijk garant voor schade, diefstal of niet leveren. Maar let op: sommige producten kunnen buiten deze verzekering vallen. Bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops.

American Express

Het derde grote creditcardmerk, na Visa en Mastercard. American Express richt zich meer op luxe en heeft daardoor minder gebruikers. In Nederland zijn er naar schatting 140.000 creditcards van American Express in omloop.

Met sommige kaarten spaar je voor vliegtickets van KLM Air France.

Awardmiles

De punten die je spaart bij American Express voor korting op vliegtickets.

Bankonafhankelijke creditcard

Een creditcard die bij elke Nederlandse betaalrekening past, ongeacht de bank.

Bestedingslimiet

Het maximale totaalbedrag dat je binnen één maand kunt uitgeven met je creditcard. De limiet is standaard ingesteld, maar kan vaak worden aangepast naargelang je besteedbare inkomen.

Chargecard

Een type creditcard waarmee je niet kunt lenen of gespreid terugbetalen. American Express gebruikt deze term voor al zijn creditcards (geschreven als charge card). Lees meer.

Creditcardnummer

Het nummer dat in reliëf op je creditcard staat gedrukt. Dit nummer bestaat uit 13 tot 16 getallen. Bij een webshopbestelling kan het zijn dat je de volledige reeks moet invullen.

Creditcardtoeslag

In het verleden mocht een winkelier een toeslag vragen als een klant met een creditcard wilde betalen. In Nederland mag dat niet meer, tenzij je met een zakelijke creditcard of een kaart van American Express afrekent.

Creditrente

De spaarrente bij een positief saldo op je creditcard. Alleen kaartuitgever ICS biedt deze rente aan, vanaf een saldo van 500 euro.

CVC-code

De verificatiecode van je creditcard, soms ook aangeduid als CCV, CVV, CSC of CV2. Dit zijn de 3 zwarte cijfers rechts op de handtekeningstrip van een Mastercard of Visacard. American Express heeft 4 cijfers op de voorkant van de kaart. 

De code moet je invullen bij een aankoop op internet waarbij je geen paslezer of app gebruikt. Hiermee bevestig je voor de winkelier dat je de creditcard ook daadwerkelijk in je bezit hebt.

Debetrente

De leenrente die je verschuldigd bent wanneer je de creditcarduitgaven gespreid wilt terugbetalen. Vaak is dit 14%, het maximumtarief in Nederland. Tijdens de coronapandemie is dit maximum verlaagd naar 10%.

Flexibel betalen / Gespreid betalen

Dit houdt in dat je de uitgaven die je doet met de creditcard gespreid terugbetaalt, niet in één keer.

ICS

Veruit de grootste creditcarduitgever van Nederland. ICS staat voor International Card Services. Dit bedrijf uit Diemen geeft onder meer de Visa World Card en Mastercard Classic uit, plus de creditcards van de ANWB en van banken als ABN Amro, SNS en ASN.

Jaarbijdrage

Het bedrag dat je elk jaar betaalt voor bezit van je creditcard. Deze vergoeding lijkt soms hoog, maar je krijgt er veel zekerheid en betaalgemak voor terug.

Mastercard

Een wereldwijd voorkomend betaalmerk en -netwerk, net als Visa. Mastercards worden in Nederland uitgegeven door ICS en door de grote banken.

Mastercard Securecode

Wachtwoord van Mastercard als extra beveiliging voor bestellingen in een online winkel. Je kunt dit wachtwoord aanmaken in Mijn ICS of je kunt de betaling bevestigen in de app. Niet alle webwinkels gebruiken deze extra veilige manier van betalen.

Pincode creditcard

Viercijferige beveiligingscode voor gebruik van je creditcard in een betaal- of geldautomaat. De code is niet dezelfde als die van je bankpas. Hij kan wel vaak zelf worden gekozen of aangepast.

Prepaid creditcard

Geen echte creditcard, je moet eerst zelf geld op de kaart zetten. Daarna kun je wel betalen alsof het een creditcard is. Let op de kosten die hieraan zijn verbonden.

Rekeningoverzicht

Aan het eind van de maand ontvang je van je bank of creditcardmaatschappij een overzicht van al je uitgaven in die maand, digitaal of per post. Meestal wordt het totaalbedrag in één keer afgeschreven van je bankrekening. Tenzij je een overeenkomst hebt om gespreid terug te betalen.

Revolving creditcard

Jargon voor een creditcard waarmee je gespreid terugbetaalt. De term wordt alleen gebruikt binnen de bank of creditcardmaatschappij. Als consument kom je hem nauwelijks tegen.

Verified by Visa

Oude benaming van het extra wachtwoord bij internetaankopen, inmiddels vervangen door Visa Secure.

Vervaldatum

De datum waarop je creditcard niet meer geldig is. Hij staat altijd vermeld op de kaart, in vier cijfers. Deze cijfers moet je ook ingeven bij online bestellingen.

Visa

Visa is een betaalmerk van duizenden samenwerkende banken wereldwijd. Heb je een Visa-creditcard, dan kun je overal betalen waar het Visalogo staat afgebeeld. Visa is niet de uitgever van je creditcard maar een soort betaalnetwerk waar je gebruik van maakt. In Europa zijn er zo'n 500 miljoen Visa-creditcards in omloop (telling uit 2015).

Visa Secure

Extra wachtwoord dat een internetbetaling veiliger maakt. Het wachtwoord is aan te vragen in Mijn ICS. Een betaling goedkeuren in de app is net zo veilig.

Wisselkoersopslag

Een toeslag die je betaalt als je iets koopt in vreemde valuta, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars. Dit is meestal een percentage tussen 1,5 en 2%. Je moet het zien als extra kosten voor het omrekenen naar een andere munt.

Zakelijke creditcard

Een creditcard waarmee een ondernemer zijn zakelijke uitgaven gescheiden houdt van privéuitgaven. Meestal is het mogelijk om meerdere creditcards tegelijk voor één bedrijf te bestellen.


(© Creditcardvergelijking, 2021)