Creditcards vergelijken

Aantal contactloze Visa-betalingen voorbij 1 miljard

Het aantal Europeanen dat contactloos afrekent met een creditcard neemt snel toe. Visa Europe heeft in de afgelopen 12 maanden 1,1 miljard betalingen geteld. De uitgaven zijn verdrievoudigd.

Contactloos betalen wil zeggen dat je de creditcard dicht tegen de betaalterminal houdt in plaats van hem er doorheen te halen. Dat is mogelijk met nieuwe creditcards en pinpassen met een NFC-chip. Een pincode ingeven hoeft niet bij kleine bedragen (tot aan 25 euro in Nederland). 

Het afgelopen jaar hebben Europese Visa-houders op deze manier 12,6 miljard euro uitgegeven. In maart alleen werd er 1,6 miljard gespendeerd, drie keer zoveel als een jaar geleden. 

Engeland aan kop

Er zijn in Europa momenteel meer dan 130 miljoen hiervoor geschikte Visa-creditcards in omloop. Het Verenigd Koninkrijk loopt ver voorop met bijna 50 miljoen kaarten, gevolgd door Frankrijk met 20 miljoen. Engeland is kampioen contactloos betalen dankzij de mogelijkheid om op deze manier met de creditcard in en uit te checken in de Londense metro.

Maar ook in Polen en Tsjechië vinden veel contactloze betalingen plaats. Spanje heeft dan weer de meeste terminals.

Alledaagse boodschappen

Er wordt vooral contactloos afgerekend voor kleine boodschappen, snacks en frisdrank. "Steeds meer mensen ontdekken dat het de snelste en gemakkelijkste manier is om te betalen voor alledaagse dingen", verklaart Sandra Alzetta, een van de managers van Visa Europe. 

Geschikte creditcards en terminals zijn te herkennen aan een afbeelding van het signaallogo. Visa Europe verwacht dat elke Visa-kaarthouder in 2020 de mogelijkheid heeft om contactloos te betalen.

(door Ton Hermans, 7 juli 2015)