Creditcards vergelijken

Creditcard is het op één na favoriete online betaalmiddel tijdens lockdown

Ton Hermans

18/03/2021

In coronajaar 2020 hebben Nederlanders ruim een kwart meer online aankopen gedaan dan in 2019. Veruit de meeste betalingen hiervoor zijn verlopen via iDeal. De creditcard is het tweede betaalmiddel, volgens de Thuiswinkel Markt Monitor van onderzoeker Gfk.

De creditcard volgt wel op erg grote afstand, zo zeggen de cijfers. Voor betaling van een onlinebestelling kiest de Nederlander in bijna zeven van de tien gevallen (69%) voor iDeal.

De creditcard moet het met een relatief bescheiden aandeel van 9% doen. Hiermee blijft de creditcard wel alle overige betaalwijzen ruim voor. Waaronder Paypal (4%) en Afterpay (3%), maar ook overschrijvingen, machtigingen, acceptgiro's, cadeaubonnen en betaalverzoeken. Apple Pay en Google Pay komen met minimale percentages nog amper voor in het stuk.

Veel groter aandeel in buitenlandse webshops

Voor betalingen in buitenlandse webshops daarentegen stijgt het creditcardaandeel naar 22%, ruim een op vijf.

Dat is niet vreemd, want de creditcard is een internationaal betaalmiddel en in buitenlandse webshops kun je meestal niet betalen met het Nederlandse iDeal. Al is dat laatste aan het veranderen. Grote buitenlandse webshops die veel Nederlandse bezoekers krijgen, bieden sinds kort ook iDeal aan, zegt Betaalvereniging Nederland.

Fors meer aankopen

Mede door de coronapandemie deden Nederlanders in 2020 veel meer online aankopen, blijkt uit de marktmonitor. Deed een consument in 2019 nog gemiddeld 19 bestellingen, afgelopen jaar waren dat er 24.

Ook het aantal onlinekopers is gestegen, met 2% naar 13,8 miljoen. Het totale aantal aankopen is met 27% opgelopen naar 335 miljoen. Dat zijn er elke dag ruim 900.000.

Creditcard heeft voordelen

Een creditcard gebruiken voor je online aankopen kan voordelen hebben. Zo is het makkelijker om je geld terug te krijgen als de levering niet goed is. De betaling gaat namelijk niet meteen van je bankrekening af, zoals bij iDeal. Ook zijn veel producten die je bestelt tijdelijk verzekerd tegen beschadiging of verlies.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 18 maart 2021; Bronnen: Thuiswinkel.org, Betaalvereniging Nederland)

Lees ook:

Creditcard kruipt vooruit op winkelvloer

Bestelling niet ontvangen? Je creditcard kan helpen